Deo autoputa od Uba do Lajkovca po planu

13.10.2011. | B92

Okončano je oko 25% ugovorenih poslova na gradnji prve deonice autoputa od Beograda do Crne Gore, između Uba i Lajkovca. Prema ugovoru koji je potpisan 2. jula 2010. godine, rok za završetak radova na gradnji 12,6km autoputa između Uba i Lajkovca, vrednih 73 miliona evra, jeste šesnaest meseci, odnosno do novembra ove godine.

Od 3,2km mostova na toj deonici radi se na pet mostova dužine 2,2km, a Putevi Užice izvode radove na petlji u selu Nepričava. U Nepričavi će se nalaziti i ukrštanje buduće obilaznice oko Lajkovca sa petljom za uključenje magistralnog puta Valjevo - Beograd na autoput Beograd - Južni Jadran.

Posao gradnje autoputa od Uba do Lajkovca dobio je konzorcijum domaćih preduzeća koji čine Putevi Užice, Planum i PZP Beograd, članica Nibens grupe.

Živorad Bojičić, načelnik Opštinske uprave u Lajkovcu, kazao je da će za 15 dana biti završena i eksproprijacija zemljišta na deonici Lajkovac - Ljig, na području lajkovačke opštine.

Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu prethodno je najavio da će do kraja oktobra biti završeni razgovori sa kompanijama iz Kine, Turske i Azerbejdžana, koje su zainteresovane da grade deonice Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig, uz uslov da podizvođači budu preduzeća iz Srbije. Dužina tih deonica je 50km, a procenjena vrednost radova na njima oko 220 miliona evra.

Deonica od Uba do Lajkovca bi trebalo da bude deo Koridora 11 koji bi, preko Boljara, povezivao sa autoputem Beograd - južni Jadran luku Bar u Crnoj Gori, a dalje, preko Vršca, i Rumuniju sa Srbijom, pa je za tu saobraćajnicu zainteresovana i EIB.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...