INFONET-468X60-BANNER

Siemens se, kao i Nemačka, povlači iz nuklearne industrije

19.09.2011. | Vesti On-line

Siemens - nemački industrijski i inženjerski konglomerat, potpuno će se povući iz nuklearne industrije. Direktor Peter Lešer kaže da je ovaj potez odgovor na nuklearnu katastrofu koja se desila u elektrani Fukušima u Japanu.

Direktor Siemensa rekao je nemačkom listu Spiegel da je reč o odgovoru kompanije na "jasno pozicioniranje nemačkog društva i politike u smislu povlačenja iz oblasti nuklearne energije". "To poglavlje za nas je zatvoreno", rekao je Lešer, najavljujući da preduzeće više neće graditi nuklearke.

Dugo planirano zajedničko ulaganje sa ruskim nuklearnim preduzećem Rosatom takođe će biti otkazano, iako Lešer kaže da će se zalagati da radi sa ovim partnerom u nekim drugim oblastima, prenosi BBC. Lešer dodaje da će Siemens i dalje praviti komponente, kao što su turbine na paru, koje se koriste u konvencionalnoj industriji električne energije, ali koje se mogu koristiti i za nuklearke.

Lešer je, takođe, podržao plan Vlade o prebacivanju na obnovljive izvore energije, nazivajući to "projektom veka" i tvrdeći da je dostižan cilj Nemačke u tom pogledu od 35% obnovljive energije do 2020. godine.

Nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je krajem maja da će svih 17 nuklearnih reaktora u zemlji biti zatvoreni do 2022. godine. Pre tragedije u Fukušimi nuklearna energija je činila 23% proizvodnje struje u Nemačkoj. Ova odluka predstavlja potpuni preokret kancelarke, koja je u septembru 2010. rekla da će život postojećih nuklearki biti produžen za 12 godina.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;