INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Neizvesna gradnja rafinerije u Smederevu (video)

15.09.2011. | RTS

Tri godine pošto je potpisan Memorandum o namerama sa američkom kompanijom Comico Oil (Komiko Oil) o gradnji rafinerije u Smederevu još nije postavljen ni kamen-temeljac. Nova radna mesta i posao vredan nekoliko stotina miliona evra moraće da sačekaju, pošto je odbijena ponuda ovog preduzeća o zakupu zemljišta.

U javnom oglasu Grada Smedereva traženo je da se zakupnina za 113 hektara na obali Dunava plati odjednom. Američka naftna kompanija, koja se jedina javila na konkurs, ponudila je da sumu plati u tri rate, što je skupštinska komisija u junu odbila jer je u suprotnosti sa uslovima oglasa. Skupština grada je u ponedeljak jednoglasno usvojila izveštaj komisije.

Za razliku od opozicije koja se protivi gradnji rafinerije strahujući od zagađenja, gradonačelnik Predrag Umićević tvrdi da ga mišljenje komisije ne obavezuje jer je Comico Oil u međuvremenu dostavio dopunjeni elaborat o toj investiciji i ističe da je on ovlašćen od skupštine grada da donosi odluke.

"Usvajanje mišljenja komisije ne proizvodi nikakvo pravno dejstvo. Tek ako skupština u petak usvoji elaborat, onda se on upućuje Vladi na saglasnost", navodi Umićević. Opozicija smatra da elaborat nije urađen u skladu sa propisima, jer je pravljen namenski za jednog investitora.

Sa druge strane, zamenik generalnog direktora preduzeća Comico Oil Radomir Radivojević ističe da je, ukoliko se ispostavi da je ponuda te kompanije definitivno odbijena, Comico Oil završio sa namerom investiranja u Srbiji. "Imali smo tri godine razumevanja za smederevske političare i lokalno politikanstvo", zaključio je Radivojević.

Za gradnju rafinerije građani Smedereva izjašnjavali su se prošle godine i na referendumu. Bio je to prvi referendum organizovan za jednu investiciju u Srbiji.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;