INFONET-468X60-BANNER

Gradi se energetski efikasno obdanište na Bežanijskoj kosi

05.09.2011. | eKapija

"Zlatibor gradnja" je po projektu "Del Ing" počela izgradnju velelepnog obdaništa u Grčkoj ulici na Bežanijskoj kosi, u neposrednoj blizini novootvorene škole "Dragan Lukić".

Kako su ranije najavili nadležni iz Agencije za investicije grada Beograda, u novoj predškolskoj ustanovi na Bežanijskoj kosi biće mesta za više od 250 mališana. Osim toga što će prelazak iz vrtića u novootvorenu školu deci ubuduće biti lakši, jer će praktično veći deo svog detinjstva provoditi na istoj lokaciji, novina je i to što će obdanište biti građeno po principu veće energetske efikasnosti.

- Projektom je predviđeno da ovaj vrtić bude građen u režimu između niskoenergetske i pasivne zgrade, a primenom određenih elemenata u arhitekturi objekta, poput nadstrešnica, energetski efikasnih svetiljki i senzora za kontrolu jačine osvetljaja, biće dodatno povećane njegove energetske karakteristike – kaže dr Marko Blagojević, direktor gradske Agencije za investicije.

Prema njegovim rečima, za grejanje i hlađenje vrtića koristiće se različiti obnovljivi izvori poput podzemne tople vode i solarne energije, pa će objekat postati potpuno nezavistan od priključka na elektrane.

- Za grejanje i hlađenje ovakvih objekata potrebna je samo određena dodatna količina električne energije kako bi svi ti primenjeni sistemi i uređaji radili i to je to. Procenjena vrednost, neophodna za gradnju ovog objekta, ali i za uređenje terena i ozelenjavanje, iznosi oko 400 miliona dinara – kažu u Agenciji.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;