INFONET-468X60-BANNER

Utiranje puta

16.08.2011. | M.N. Stevanović | Danas

Zaposleni u preduzeću Vojvodinaput-Bačkaput nisu znali do poslednjeg momenta znali da li će zaposleni primiti zaradu za april, iako su banke obezbedile novac za to.

Prema rečima Ljubiše Jovanovića, predsednika Upravnog odbora AIK banke, koja je i najveći poverilac Nibens grupe, problem je to što Vojvodinaput-Bačkaput, zbog manjkavosti dokumentacije kod investitora, lokalne samouprave i pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja, ne može da dokaže da je zaista izvela radove koje naplaćuje.

"Otežavajuća okolnost je i to što je vlasnik Nibens grupe, Milo Đurašković, izgleda imao aranžman sa Borovic gradnjom, verovatno je trebalo da toj firmi proda Bačka put, ali se to nije realizovalo zbog sistema međusobnih jemstava kojima su firme iz tog sistema multiplikovale svoju zaduženost. To je ujedno i najveći problem u izradi plana reorganizacije", kaže Jovanović za dnevni list Danas i dodaje da jedino rešenje za radnike Nibensa jeste da se obezbede poslovi kao i sredstva za repromaterijal i energente, kako bi novac za izmirenje dugova i plate mogao da se zaradi.

U preduzeću Vojvodinaput-Bačkaput potvrđuju da su tokom jučerašnjeg dana očekivali da novac za plate legne na njihov račun, a tvrde da je uplata "zaglavila" kod Borovic gradnje.

"Mi ne znamo šta se dešava, kažu nam da jedino Pajtić može da razreši te zavrzlame. Činjenica je da je bivši gazda preduzeća iz Nibens grupe, Milo Đurašković, deo zarade od poslova koje smo uradili za pokrajinski Fond za kapitalne investicije, ustupio Dušanu Borovici, vlasniku Borovic gradnje i niza drugih, što svojih, što privatizovanih preduzeća. Prema našoj evidenciji, Fond nam duguje oko 500 miliona evra, ali ne znamo više koliko je od tog iznosa pretočeno drugim firmama. Takođe, Borovic sada ulazi na naša gradilišta, nas su isterali sa auto-puta, a posao je on preuzeo. Mislimo da se odlaganjem rešenja za preduzeća Nibensa, pravi prostor za Borovicu", "kaže za dnevni list Danas predsednik Samostalnog sindikata Bačkaputa Đuro Trivunović.

I u Republičkom odboru samostalnog sindikata putara ogorčeni su zbog sporog rešavanja statusa zaposlenih i preduzeća iz Nibens grupe, a uveliko se spekuliše da je zastoj nastao kako bi neko drugi preuzeo gradilišta.

Komplikovana reorganizacija
Plan reorganizacije preduzeća iz Nibens grupe, kojim bi posle hapšenja vlasnika Mila Đuraškovića trebalo obezbediti da preduzeća opstanu, vrate dugove poveriocima a da oko 5.000 zaposlenih sačuva svoja radna mesta, vrlo je složena pravna i finansijska forma. Plan se radi pojedinačno za svakog naručioca, preduzeća iz Nibens sistema, ali se za sada kasni sa rokovima, jer je, primera radi, za PZP Kragujevac trebalo da bude izrađen još pre dvadesetak dana.
Plan radi firma BDO čiji je vlasnik bivši viceguverner NBS, Dejan Simić, javnosti poznat kao jedan od osumnjičenih u aferi "koferče" koji je u sudskom postupku, pravosnažnom presudom, oslobođen krivice.

"Nama su kao aprilsku zaradu podelili mrvice, ali su istovremeno na radnike koji protestuju poslali policiju i žandarmeriju i oni motre na naše ljude čak i sada, kada smo objavili time-out kako bismo odlučili šta dalje. Presedan je da su policajci bili prisutni čak i kada smo držali konferenciju za štampu, ne znam da li se to igde još dogodilo. Mi smo od predstavnika sindikata putarskih preduzeća zatražili da nam ubuduće svakodnevno dostavljaju izveštaje o tome da li je policija prisutna u njihovim firmama i u kom broju, kako bismo mogli da reagujemo. Ali, najveći problem je to što se zamajavanjem zaposlenih zapravo kupuje vreme i pravi prostor za novog tajkuna", zaključuje Sonja Vukanović, predsednica Republičkog odbora samostalnog sindikata putara.

Ona dodaje da je za brigu to što se Đurašković u pritvoru nalazi samo zbog sumnje da je oštetio FAM za oko 32 miliona evra, ali štetu koja je već evidentna i u putarskim preduzećima, niko ne pominje. Malo je nade da će i taj deo poslovanja pritvorenog biznismena biti ispitivan.

S druge strane, stručnjaci tvrde da bi svaka nova promena vlasničke strukture u Nibens grupi, posle raskinute privatizacije FAM-a i Partizanskog puta, dodatno iskomplikovala izradu plana reorganizacije. Situacija se komplikuje i zbog "bočnih udara" koje vrše i banke pokušavajući da zaštite svoja potraživanja i konkurencija, ali i lokalni i oni viši političari koji u nastaloj situaciji pokušavaju da preuzmu kontrolu.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;