Spor rast cena nekretnina u svetu

12.08.2011. | SEEbiz

Cene najtraženijih nekretnina na svetskom tržištu, od početka ove godine do juna, porasle su za 6,8%, dok je taj rast u istom periodu 2010. godine iznosio 13,5%, objavila je britanska konsultantska kuća Knight Frank u izveštaju sastavljenom prema globalnom indeksu cena nekretnina u gradovima.

Opšti zaključak jeste da cene nekretnina rastu sporije otkako su azijske države uvele regulatorne mere u cilju suzbijanja inflacije i obuzdavanja prodaje kuća. Dužnička kriza traje širom Evrope, a ekonomska nestabilnost u Americi se nastavlja. Sve to utiče na kretanje cena nekretnina.

Na listi od 14 gradova sa najvećim poskupljenjima luksuznih nekretnina, koju je sastavila britanska konsultantska kompanija Knight Frank, blago usporavanje rasta cena zabeležili su jedino Cirih u Švajcarskoj - 7,4 % i Singapur - 3,4%.

Stanovi i kuće za bogate znatno su pojeftinili u Kijevu, pa se ukrajinska prestonica spustila na listi sa 9. na 14. mesto, uz pad cena od gotovo 6%. Od juna 2010. godine do juna ove godine, u Hong Kongu cene najskupljih nekretnina porasle su za 16,1%. U Sankt Peterburgu, u istom periodu, zabeležen je rast cena luksuznih kuća od 12,2%, što je posledica poboljšane ekonomske i poslovne klime u Rusiji od početka godine.

U Parizu su cene skočile za 10%. To je jedan od gradova koji je dostigao cene pre recesije, pored Londona i Sankt Peterburga, pa je sada taj rast nešto sporiji. Visoke cene održava tražnja stranaca za nekretninama u Parizu, a posebno gostiju sa Srednjeg istoka. U Pekingu su cene povećane za 8,9% i pored mera kineske vlade za obuzdavanje cena nekretnina, tako da u tom gradu cene rastu po višoj stopi nego u Šangaju gde su cene više za 7,7%.
 
U Londonu su cene više za 8,3%, u Njujorku, na Menhetnu 6,8% i u Moskvi 6,3% prenosi portal Gdeinvestirati.com.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....