INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

AIK banka odložila naplatu, Nibens grupa neobaveštena

03.08.2011. | Tanjug

Postignut je dogovor Nibens grupe sa AIK bankom, kojim je je najveći finansijski poverilac ove putarske grupacije odložio naplatu potraživanja, prenela je Radio televizija Srbije (RTS), ali je rukovodilac Nibensa Milutin Gaševic rekao Tanjugu da nije o tome obavešten. Gašević je kazao da je za danas u Agenciji za privatizaciju u Beogradu zakazan sastanak na kome će se razgovarati o sudbini preduzeća koje posluju u okviru Nibens grupe.

Sastanku treba da prisustvuju predstavnici Vlade Srbije i Ministarstva za infrastrukturu i energetiku, banaka i sindikalni rukovodioci Nibens grupe. "Sutra će svi biti prisutni i nadam se da ćemo naći rešenje," rekao je juče Gašević.

Prethodno u toku dana je predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović izjavila kako najveći poverilac Nibens grupe, niška AIK banka, nije prihvatila predlog predstavnika Grupacije na osnovu koga bi radnicima bila omogućena isplata bar jedne od zaostalih zarada. Vukanovićeva je rekla da se AIK banka nije saglasila da se privremeno, na mesec dana, odloži naplata dugova iz sredstava koje Nibens grupa dobija za održavanje puteva, a na osnovu ugovora koji ima sa Putevima Srbije.

Vukanovićeva je precizirala da preduzeća koja su članovi Nibensa imaju potpisane ugovore sa Putevima Srbije za održavanje magistralnih i regionalnih puteva. Putevi Srbije plaćaju svakog meseca, a taj novac je Ðurašković založio prilikom zaduživanja kod banaka, kazala je Vukanović, predsednica SSPS.

Zahtev privrednih društava iz sastava Nibens grupe za isplatu zaostalih zarada pogrešno je usmeren na AIK banku, koja ni po kom osnovu nije dužnik ovoj grupaciji, niti njihov investitor, ističu u banci. Imajući u vidu izuzetno složenu ekonomsko-socijalnu situaciju u Nibens grupi, AIK banka je i tom prilikom pokazala partnersko razumevanje u rešavanju tih problema i iskazala spremnost da sačeka sve investitore te grupacije u isplati založenih potraživanja, kako bi se omogućila isplata zarada putarima. Pismo takve sadržine, sa predlogom protokola, već je dostavljeno Putevima Srbije, kao najznačajnijem investitoru Nibens grupe, navedeno je u saopštenju AIK banke.

ŠTRAJK

Sindikalne organizacije u preduzećima za puteve u okviru Nibens grupe, najavile su da će putari sutra protestovati ispred poslovnih prostorija AIK banke, svako u svom gradu, zbog neisplaćenih zarada radnicima, saopštio je sinoć Samostalni sindikat putara Srbije. Zaposleni su, kako je navedeno, prinuđeni na protest zbog toga što AIK banka i JP Putevi Srbije ne mogu da se dogovore i prevaziđu prepreke, kako bi se zaposlenima u tim preduzećima isplatile zarade koje nisu primili od marta.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;