INFONET-468X60-BANNER

Demant Informatike o preskupom sajtu

22.07.2011. | Radio 021

JKP Informatika uputilo je demanti povodom vesti o Registru investitora, u kom tvrde da u sajt za koji se pisalo da je koštao 300.000€  nije utrošen ni dinar. Kako kažu, tačno je da je na osnovu Ugovora o donaciji zaključenog između EU i Grada Novog Sada odobrena finansijska pomoć od blizu 300.000 evra za projekat veb portala, međutim, ovaj projekat nema dodirnih tačaka sa izradom Registra.

Kompletan tekst saopštenja:

U tekstu objavljenom 19. jula izneti su netačni i prilično konfuzni podaci čime je direktno i izvesno naneta šteta Novom Sadu i JKP Informatika.

Za izradu Registra investitora JKP Informatika nije dobila novčanu nadoknadu. Grad Novi Sad je naš osnivač, a projekti i aplikacije vezane za rad Grada i Gradske uprave rade se po godišnjem planu i programu i nisu posebno plaćeni (sajt Grada Novog Sada, sajt Gradske poreske uprave, Gradske uprave za sport i omladinu...)

Činjenica da smo jedan od retkih gradova u Srbiji koji su uspešno konkurisali za sredstva EU treba da bude snažna informacija građanima, a neproverenim kombinacijama ovde nema mesta jer se nanosi šteta upravo građanima. Projekat EU je potpuno odvojen od projekta izrade Registra investitora.

Naime, na osnovu Ugovora o donaciji zaključenog između EU i Grada Novog Sada u septembru 2010. godine, odobrena je donacija Gradu Novom Sadu u iznosu od 292.289,09 eura za Projekat Web portal for investors with GIS. Ovaj projekat finansira EU kroz Program Exchange kojim rukovodi delegacija EU u Srbiji, a sprovodi ga Stalna konferencija gradova i opština.

Ovaj projekat nema nikakvih dodirnih tačaka sa izradom Registra investitora, što je kao dezinformacija plasirano u medije.

Dakle:

1. JKP Iinformatika je za potrebe izrade Registra investitora uradila sledeće:

  • Desktop aplikaciju (za ažuriranje podataka): snimanje stanja, izrada projekta (Oracle 10g designer), programiranje (Visual C#.NET 2008, Devexpress), testiranje, postavljanje produkcionog okruženja (sistem upravljanja bazom podataka Oracle 11g release 2), obuka korisnika, implementacija.
  • WEB aplikaciju (uvid u podatke ažurirane desktop aplikacijom): programiranje (Drupal web framework, PHP)

2. Aplikacija radi! - umeće korišćenja iste je na elementarnom nivou, samo je potrebno koristiti ponuđene opcije.

3. Vođenje registra investitora definisano je Zakonom o planiranju i izgradnji, kao i Pravilnikom o uslovima, načinu i pristupa, kao i sadržini registra investitora. Trenutno u Registru se nalaze rešenja o izgradnji od septembra 2009. godine (kako Pravilnik i definiše) i podaci koji su dostavljeni Gradskoj upravi za urbanizam i stambene poslove od strane nadležnih organa. Podaci se konstantno ažuriraju i dopunjuju informacijama sa pristiglih dokumenata. To su trenutno kupoprodajni ugovori i izveštaji inspekcija.

Članom 8. Zakona o planiranju i izgradnji (Službeni glasnik RS , br. 72/09 i 81/09) je propisano da Registar investitora predviđa javnu evidenciju o svim raspoloživim podacima o fizičkom ili pravnom licu kao investitoru i dostupan je u sedištu jedinice lokalne samouprave, kao i u elektronskom obliku putem interneta, a članom 3. Pravilnika o uslovima, načinu vođenja i pristupa, kao i o sadržini registra investitora (Službeni glasnik RS, broj 55/2010), bliže su utvrđeni podaci koji se unose u Registar investitora, i to: za investitore pravna lica, MB, PIB, naziv i sedište, ime ovlašćenog lica, a za investitore fizička lica: ime i prezime, adresu, JMBG. Registar investitora sadrži sve građevinske dozvole počev od 11.9.2009. godine (donošenjem novog Zakona o planiranju i izgradnji) pa do daljnjeg. Pored građevinskih dozvola, Registar investitora sadrži i ugovore o prometu nepokretnosti između investitora i kupaca, koje po službenoj dužnosti Registru investitora dostavlja Osnovni sud u Novom Sadu, kao nadležni sud za overu. Pored građevinskih dozvola, Registar investitora sadrži i sva inspekcijska rešenja koja dobija od Gradske uprave za inspekcijske poslove, a koja se odnose na obustavu radova ili zatvaranje gradilišta investitorima.

Registar investitora omogućava svim zainteresovanim licima da mogu da provere podatke o investitoru od koga žele da kupe nepokretnost, da li za to ima dozvolu, da li se protiv njega vodi neki sudski ili inspekcijski postupak kao i da li je konkretnu nepokretnost prometovao.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;