INFONET-468X60-BANNER

Direktor Direkcije za izgradnju vlasnik građevinskog preduzeća

30.06.2011. | Predrag Blagojević | Južne vesti

Dokumentacija do koje su došle Južne vesti u saradnji sa antikorupcijskim portalom Pištaljka, pokazuje da je direktor svrljiške Direkcije za izgradnju Ivan Božinović u debelom sukobu interesa. I pored toga što se već godinu dana nalazi na čelu državnog preduzeća, Božinović je paralelno i vlasnik građevinske radnje Uni-projekt. Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije to izričito zabranjuje.

"Po stupanju na funkciju direktora, Božinović je bio u obavezi da izvrši prenos upravljačkih prava u svojoj firmi na pravno ili fizičko lice koje se ne smatra povezanim licem. On to nije učinio i dalje je upisan kao vlasnik Uni-projekt-a, što predstavlja grubo kršenje zakona i sukob javnog i privatnog interesa", ocenjuje Ivan Ninić, saradnik Pištaljke.

U zvaničnom odgovoru koji su Južne vesti dobile iz Direkcije za izgradnju Svrljiga decidirano se kaže da ovo preduzeće nema, niti je imalo bilo kakve poslovne odnose sa građevinskom radnjom Uni-projekt, čiji je Božinović vlasnik.

Međutim, uvidom u izvode Uprave za trezor Ministarstva finansija, saznali smo da Božinović preko Uni-projekt-a, obavlja prilično dobro plaćene poslove za druge državne firme i ustanove. Pri tom, najčešće je reč o javnim preduzećima, čiji je osnivač neka od opština juga Srbije, a koja se bave izgradnjom.

Tako, na primer, u 2010. i 2011. godini klijenti Uni-projekt-a bile su Direkcije za izgradnju Vranja, Kuršumlije, Vladičinog Hana i Bosilegrada, Narodni muzej Zaječar, Osnovna škola Vuk Karadžić iz Doljevca...

Božinović u ovome ne vidi ništa sporno i smatra da tu nema ni govora o sukobu interesa. "Je l' znate kad bi bio sukob interesa? Kad bi Direkcija Svrljig, čiji sam ja direktor, i Opština Svrljig takođe nekom ko radi u Direkciji Vladičin Han ili u Direkciji za izgradnju Vranja, dala neki posao. Pa bi onda mogli da kažu Kolegi nabacio posao, ovaj nabacio njemu. Sukob bi bio da moja firma obavlja poslove za Direkciju za izgradnju Svrljiga. Ali, kad vi učestvujete na tenderu, gde se pojavljujete kao firma, sa još nekim firmama i dobijete posao sa najnižom cenom, ja ne vidim gde je tu sukob interesa", kaže Božinović i dodaje da vlasnička prava nije preneo na drugo lice jer bi tako "izgubio poslovne kontakte".

Kao opravdanje za poslovanje sa državnim preduzećima Božinović vidi to što njegovo preduzeće pruža specifične usluge. "Ja radim projektovanje ulica i puteva, i to radim samo za državne firme. Ulice i putevi ne trebaju nijednom privatnom licu, samo direkcijama i opštinama, razumete? Ja se ne bavim projektovanjem kuća i ostalih stvari", kaže Božinović.

Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije prilično je jasan. "Funkcioner koji u trenutku stupanja na javnu funkciju obavlja drugi posao ili delatnost, dužan je da u roku od 15 dana od stupanja na javnu funkciju obavesti Agenciju za borbu protiv korupcije. Kako je i sam Božinović potvrdio, ni godinu dana od imenovanja za direktora Direkcije nije o tome obavestio nadležne iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Takođe, zabranjeno je da funkcioner čija javna funkcija zahteva rad sa punim radnim vremenom ili stalni rad, bude vlasnik privatnog preduzeća. Međutim, Božinović smatra da se to ne odnosi na njega s obzirom da, kako tvrdi, funkciju direktora Direkcije ne obavlja sa punim radnim vremenom, nego sa "samo 75%".

Treba pomenuti i da Božinović, pored Uni-projekta i Direkcije za izgradnju Svrljiga, radi u još jednoj građevinskoj firmi u Nišu koja je, kako nam je potvrdio, deo Nibens grupe.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;