SFSOPLATE-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Položen kamen temeljac za gradnju Andrićgrada

29.06.2011. | E-kapija

U Višegradu je juče, na Vidovdan, kao što je bilo i najavljeno, svečano obeležen početak radova na izgradnji Andrićgrada, grada u kamenu, koji će se raditi po ideji proslavljenog reditelja Emira Kusturice.

Svečani početak radova na izgradnji Andrićgrada simbolično je obeležen uz brujanje građevinskih mašina i delove opere Carmina Burana, koju je izveo hor i simfonijski orkestar Radio televizije Srbije. Ceremoniji su prisustvovali predsednik i premijer Republike Srpske Milorad Dodik i Aleksandar Džombić, Kusturica, kao i više ministara u vladi RS i drugi gosti i meštani Višegrada i okolnih mesta. Svečanost početka radova na izgradnji Andrićgrada prenosila je direktno Radio televizija Repubike Srpske.

Andrićegrad će biti građen u 3 etape, a planirano je da bude završen 2014. godine. Ovo je jedan od najvećih poduhvata koji će biti realizovan na ovom prosotoru.

Projekat izgradnje Grada u kamenu realizovaće se po ideji Kusturice i to na ušću reke Rzave u Drinu, nedaleko od mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu. Grad u kamenu prostiraće se na površini od 17.000m2, a u njegovoj izgradnji učestvoaće oko 2.000 radnika.

U gradu će biti locirane zgrade gradske skupštine, pozorišta, muzeja, biblioteke, spomen kuća nobelovca Ive Andrića, po kome grad nosi naziv, kao i drugi prateći objekti, hoteli, zanatske radnje, dućani...

Andrićgrad biće izgrađen u javno-privatnom partnerstvu. Kustrica će biti najveći finansijski nosilac projekta, a deo novca obezbediće vlada RS. Opština Višegrad je obezbedila lokaciju i infrastrukturu. Izgradnja Andrićgrada koštaće između 10 i 15 miliona evra.

Kamnegrad, kako ga još zovu, biće izgrađen i za potrebe eventualnog snimanja filma u režiji Emira Kusturice Na Drini ćuprija, prema romanu Ive Andrića.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


TOYOTA-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...
Milan 12.08.2024.
Šteta što prvo nije napravljena pruga BG - ...

;