INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Razvoj javno-privatnog partnerstva u komunalnim delatnostima

10.06.2011. | E-kapija

Konferencija Javno-privatno partnerstvo u komunalnim delatnostima, okupila je prekjuče u Kuli veliki broj predstavnika lokalnih samouprava, banaka, poslovnih uduženja, komora i razvojnih organizacija i ukazala na potencijale javno-privatnog partnerstva u Srbiji.

Povezivanje javnog i privatnog sektora, unapređenje regulatornog okvira za javno-privatno partnerstvo i primeri dobrih praksi iz zemlje i regiona teme su konferencije koje su pokrenule brojna pitanja i otvorile nove mogućnosti za unapređenja oblasti. Dok u našoj zemlji tema javno-privatnog partnerstva tek dobija na zamahu, u evropskim zemljama javno-privatno partnerstvo je važan oblik finansiranja prevashodno lokalne samouprave, a u nekim zemljama čini čak i 80% svih investicija u privredi.

Prisutni su se složili da je koncept rada na principu javno-privanih partnerstava u komunalnim delatnostima od izuzetne važnosti za naše lokalne samouprave, jer bi time prevazišle budžetska ograničenja, dobile značajan know-how, podigle kvalitet usluga, povećale efikasnost, obezbedile održavanje i unapređenje infrastrukture i uvele inovacije. U Srbiji ima sve više zainteresovanih svetskih kompanija koje traže adekvatne partnere za JPP, kao i opština i gradova spremnih da naprave ovakve ugovore.

Predsednik opštine Kula Svetozar Bukvić, predstavio je potencijale Kule u oblasti javno-privatnog partnerstva, a Živorad Anđelković, pomoćnik gradonačelnika Beograda, govorio je o značaju i prednostima javno-privatnog partnerstva, kao i o nedostacima komunalnih preduzeća koje dobro sačinjeni ugovor o javno-privatnom partnerstvu mogu prevazići. O pravno-regulatornom okviru i rešenjima iz prakse, govorio je Dragutin Nenezić iz advokatske kancelarije Karanović-Nikolić, a ispred Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj NALED. On je posavetovao prisutne da, dok se čeka zakon o javno-privatnom partnerstvu, pažljivo prate put već donetih regulativa i propisa, jer za koju god vrstu javno-privatnog partnerstva da se investitori ili lokalne samouprave odluče, suočiće se sa problemima, zbog nedostatka jednog sveobuhvatnog zakona.

Modeli finansiranja i moguća pomoć u savetovanju onima koji stupaju u javno-privatno partnerstvo, bila je tema Merana Lukića iz Evropske banke za obnovu i razvoj. Na skupu su govorili i predstavnici opština Veliko Gradište, Novi Bečej i grada Kaloče iz Mađarske o svojim pozitivnim praksama u oblasti javno-privatnog partnerstva, kao i o problemima sa kojima su se susretali tom prilikom.

Konferenciju je organizovala Opština Kula u saradnji sa partnerima Konferencije JKP Komunalac iz Kule, Vodovodom iz Crvenke, JKP Radnik iz Sivca i kompanijom Sigma iz Kule i u saradnji sa konsultantskom kućom Bovan Consulting.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;