Novi centar Kraljeva na desnoj obali Ibra

02.06.2011. | Srbo Trifunović | Blic

Novi centar Kraljeva trebalo bi da nikne na 143 hektara zemlje na desnoj obali Ibra, tačno preko puta mesta gde se sada na levoj obali uređuje utvrda koja treba da spreči urušavanje starog jezgra grada. Kako planiraju gradski urbanisti, u novom centru grada trebalo bi da nikne veliki sportsko-rekreativni cetar koji obuhvata i novu halu sportova, zatvoreni bazen i druge terene na samom ušću Ribnice, ali i čitav kompleks poslovnih i stambenih objekata. Koliko je područje atraktivno govori i podatak da je “Merkator” još poodavno pazario hektar i po zemlje i čeka priliku da na njoj izgradi megamarket.

U centru grada gotovo da više nema mesta za gradnju

- Kraljevo definitivno mora da se širi na desnoj obali reke jer u gradu više nema parcela koje su interesantne investitorima. Gradski kej je potpuno iscpljen i mi moramo da ponudimo nove lokacije onima koji su voljni da ulažu. Zato i imamo nameru da napravimo još jedan alternativni centar grada na lokaciji Crkvine - kaže Aleksandra Sretović, direktorka Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljeva.

Uz “Merkator”, za zemljište na desnoj obali Ibra, kako nezvanično saznajemo, interesuju se dobrostojeći Kraljevčani, ali i drugi strani i domaći investitori, pa cena placeva raste.

- Izgradnja mosta iz Skopljanske ulice za ovakav posao je prioritet. On ne samo da bi rasteretio sadašnje mostove, već bi omogućio da se sav tranzit iz pravca velikih naselja od Jarčujaka, preko Čibukovca, i nadalje ka Ribnici usmeri na tu saobraćajnicu i na mesto gde nameravamo da gradimo novi poslovno-administrativni centar - kaže Sretovićeva.

Novi pešački most je, inače, planiran nešto niže od Skopljanske, tačno sa gradske terase, i povezivao bi centar grada sa Ribnicom. Idejni projekat za ovaj most usvojen je još pre tri godine, ali je zbog besparice njegovo podizanje odloženo. Koštao bi po tadašnjim proračunima oko milion evra.

Ribnica, na čiju stranu treba da se seli novi centar, već odavno “ima pravo” da se uz Kraljevo centar nazove drugom gradskom opštinom. U njoj je smeštena policijska ispostava, Kulturni centar Ribnica, dve osnovne škole, sedište dva javna komunalna preduzeća.

- Grad mora da se širi. I samom izgradnjom nasipa ka Vojnom naselju omogućavamo da se Kraljevo mnogo više približi reci. Zato i jeste u perspektivi izgradnja još jednog mosta, čime će se za gradnju i širenje grada otvoriti jedno ogromno područje na desnoj obali reke - kaže Sretovićeva.

 
Share |

Komentari: 1

Dedonja 02.06.2011 17.54.09

Neka optimisti ne zaborave da je predizborna godina...

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...