INFONET-468X60-BANNER

Rekonstrukcija Železničke stanice u Jagodini

24.05.2011. | Večernje novosti

Početkom maja grad Jagodina i "Železnice Srbije" počeli su razgovore o rekonstrukciji zgrade Železničke stanice, koja je poslednji put renovirana pre četiri decenije. Očekuje se da radovi počnu u ovoj godini.

- Zgrada Železničke stanice sagrađena je krajem 19. veka, kada je prvi voz u Srbiji prošao na relaciji Beograd - Niš. Bila je to jedna od najlepših zgrada tog vremena u gradu i zbog toga je bila na poštanskoj razglednici. Adaptacijom, sedamdesetih godina prošlog veka, kompletno je promenjen izgled stanice. Ona je naružila grad u svakom smislu, pa bi rekonstrukcija bila pun pogodak kada bi bio vraćen prvobitni izgled zgrade Železničke stanice u Jagodini - kažu jagodinski arhitekti.

Rekonstrukcija zgrade podrazumevala bi izgradnju krova, nove fasade, presvlačenje perona asfaltom, popravku toaleta... Bezbednost putnika je na prvom mestu, jer sada mogu da polome nogu zbog kratera i rupa na peronu. Planirano je postavljanje video-nadzora koji bi pokrio stanicu i prostor ispred, što će uticati na smanjenje krađa.

- Nažalost, prva slika koju vide turisti, koji dolaze vozom u Jagodinu je jadan izgled železničke stanice. Od vlage otpada fasada i preti da povredi putnike, na njoj su ispisane razne neprimerene poruke i grafiti. U čekaonicu ne može da uđe od nesnosnog mirisa iz toaleta. Stanica je leglo svakojakih ljudi. sa kojima ni policija ne zna šta da radi. Ugasili smo grejanje u čekaonici da se ne bi skupljali, ali ni to ne pomaže. Toaleti su zapušeni i zbog toga se širi nesnosan smrad. Putnici ne mogu da uđu i da kupe kartu, a zaposleni obolevaju - kažu zaposleni na toj stanici.

Najveći problem je ravan krov na zgradi, zbog čega vlaga nagriza zgradu već tri decenije, a najteže posledice su baš u čekaonici i u kancelarijama.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;