INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stari dvorac u Beočinu traži zakupca

16.05.2011. | eKapija

Opštinska uprava Beočin objavila je javni poziv za davanje u zakup objekta Stari dvorac u Beočinu za koji se tvrdi da je bio jedan od najlepših u ovom delu Evrope.

Poslednjih deset godina bilo je ozbiljnih pokušaja da se Stari dvorac obnovi i bude u funkciji. Prvi pregovori vođeni su pre šest godina sa italijanskom grupom "Adige Bitumi", a prema njihovim procenama za obnovu dvorca bi trebalo 2,5 miliona evra. Institut za ekonomiku poljoprivrede iz Beograda u saradnji sa Ambasadom Austrije želeo je da dvorac postane centar poslediplomskih studija u oblasti poljoprivrede, ali ostalo je samo na namerama i željama. Najdalje se možda otišlo sa Nemcem Nikolas Wais-om sa kojim je čak i potpisan protokol o namerama, ali i ta pokušaj se neuspešno završio.

Sada je za dvorac nadležno JP "Građevinsko zemljište i putna privreda", a od 1997. godine Republika Srbija je proglasila dvorac za spomenik kulture i stavila ga pod svoju zaštitu. Poslednji radovi na zaštiti bili su 1996. godine kada su opština Beočin i beočinska fabrika cementa zajednički izdvojili sredstva za rekonstrukciju krova.

Dvorac je sagrađen 1898. godine, po projektu Steindal Imrea, i pripadao je porodici Špicer, bogatim veleposednicima nemačkog porekla koji su imali znatan akcionarski udeo u Beočinskoj fabrici cementa, tako da je dekoraciju diktirala namena i veoma ugledan ekonomski status njegovih vlasnika. Vrednost objekta ogleda se u spoju, na jedinstven način usklađenih stilova i modernih umetničkih strujanja u arhitekturi na prelasku dva veka, od romantike, gotike, renesanse i baroka, do secesije, koji se uočavaju na triforima, terasama, arkadama, ogradama, kupolama...

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;