INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Veliko gradilište na Kolubari

08.04.2011. | Predrag Vujanac | Blic

Uz 280 miliona dinara iz programa za podršku građevinskoj industriji i 89 miliona dinara iz NIP-a, u Valjevo stiže još 95 miliona dinara od Ministarstva infrastrukture za rekonstrukciju puteva u valjevskom kraju i uređenje dva trga u centru grada. Grad na Kolubari, kako najavljuju vlasti, praktično će tokom cele godine biti gradilište, jer će pored aktuelne rekonstrukcije glavne Karađorđeve ulice i obnove bolničkog Urgentnog centra, građevinci od 10. aprila početi finalnu gradnju nove osnovne škole, od maja će se graditi novo obdanište u naselju Gradac, a tokom letnje sezone počeće sređivanje još jedne centralne ulice, dva gradska trga i četiri seoska puta.

- Čim se završi obnova glavne Karađorđeve ulice, počeće rekonstrukcija dela Pantićeve, koja je sada dodatno opterećena preusmerenim saobraćajem zbog radova u centralnoj ulici, i to od raskrsnice sa Hajduk Veljkovom do Ulice Vuka Karadžića. Na tom potezu, pored kolovoza, biće urađen novi trotoar i javna rasveta. Od novca koji dobijamo od Ministarstva infrastrukture, planirano je i uređenje Gradskog trga, kao i trga u Karađorđevoj 84, kod zgrade “limenke”. Najzad, rekonstruisaće se i seoski putevi u Dračiću, Valjevskoj Kamenici, Popučkama i Lukavcu - najavljuje zamenik gradonačelnika Stanko Terzić.

On kaže da će grad sprovesti javnu nabavku za realizaciju ovih projekata, a nakon raspisivanja tendera, očekuje se da će izvođač radova biti izabran do juna, kada je planirano da počnu radovi.

- S obzirom na to da smo od države već povukli 280 miliona dinara iz programa podrške građevinskoj industriji, Valjevo je trenutno jedno od najvećih gradilišta u Srbiji, pored Beograda i Kraljeva. Značajno je što sve ove poslove rade valjevske građevinske firme, pa tako rekonstrukciju Urgentnog centra bolnice radi “Grading”, radove na novoj zgradi škole “Milovan Glišić” sprovešće firma “Kej”, a konzorcijum četiri valjevska građevinska preduzeća gradiće novo obdanište - kaže Terzić.

Izgradnja nove zgrade OŠ “Milovan Glišić” u naselju Brđani počela je pre 11 godina. Za dovršetak radova, država Valjevu daje 57 miliona dinara. Postojeća školska zgrada, u Ulici doktora Pitovića, podignuta je 1962. godine i projektovana za potrebe 600 učenika, ali je vremenom postala tesna i zastarela za oko 800 đaka, koliko ih ima sada. Za izgradnju novog gradskog obdaništa u MZ “Gradac”, površine oko 1.000 kvadrata, gde će moći da bude primljeno 400 predškolaca, opredeljeno je 198 miliona dinara. Tako će Valjevo dobiti prvi vrtić s desne obale Kolubare, a Predškolska ustanova “Milica Nožica” rešiće problem prebukiranosti u postojećih sedam objekata.

Neimari “Gradinga” su krajem marta počeli kompletnu rekonstrukciju Urgentnog centra regionalne opšte bolnice, posao vredan 22 miliona dinara koji treba da bude završen u roku od 40 dana. Nakon obnove, svi pacijenti čije je stanje urgentno biće zbrinjavani na jednom mestu, a pored postojećih hirurških sala, u rekonstruisanom prostoru će biti obezbeđena osnovna dijagnostika, prostorije za reanimaciju i kliničko-biohemijska laboratorija za hitne analize.

Najzad, tekuće najveće gradilište u Valjevu, 720 metara centralne Karađorđeve ulice, treba da bude okončano do polovine maja, nakon čega će glavna valjevska ulica najviše ličiti na centralni deo prestoničkog bulevara Kralja Aleksandra. NIP je za ovaj posao dao 89 miliona dinara, a izvođač je valjevski „Ingrap omni”.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;