SFSOPLATE-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Završavaju školu posle 15 godina čekanja

24.02.2011. | Anita Đukić | Blic

Elektrotehničko-građevinska škola “Nikola Tesla” u Jagodini dobiće novu zgradu 1. septembra, a gotovo milion evra za radove koji počinju u maju obezbediće Evropska investiciona banka, predviđa ugovor grada Jagodine i Ministarstva prosvete. Zgrada ove škole započeta je sredinom devedesetih i do danas nije završena, a đaci su podstanari na Učiteljskom fakultetu.

- Ovaj objekat ima preko 4.400 kvadrata, odnosno 85 kabineta, učionica i radionica. Đaci koji koriste prostor Učiteljskog fakulteta u Jagodini će 1. septembara ući u ovu školu. Sredstva za završetak škole obezbedila je Evropska investiciona banka i to 640.000 evra za građevinske radove i 300.000 evra za kupovinu opreme - kaže ministar prosvete Žarko Obradović.

Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma rekao je da Jagodina zaslužuje da ova škola bude konačno završena jer grad mnogo ulaže u obrazovanje.
 
- Jagodina je za sva sela napravila sportske terene, a samo četiri od 52 sela nisu dobila Domove kultura. Dakle, 48 domova biće opremljeno za časove fizičkog vaspitanja. Već šest godina dajemo prvacima po 6.000 dinara, a ove godine 8.000, obezbeđujemo deci letovanje u Crnoj Gori i Grčkoj, a pomažemo i prosvetne radnike, nagrađujemo one koji uzimaju prvi razred i izvode četvrti, a direktori škola minimalno tri puta godišnje dobijaju novčanu stimulaciju od Skupštine grada - rekao je Marković.

Dekan Pedagoškog fakulteta mr Sretko Divljan nekoliko puta je najavljivao tužbu protiv škole, a direktor EGŠ “Nikola Tesla” Žarko Tasić smatra da se prvi put posle toliko godina nazire rešenje.
 
- EGŠ “Nikola Tesla” ima 800 đaka i 31 odeljenje koji koriste učionice i kabinete Učiteljskog fakulteta u Jagodini. Ovaj fakultet zamalo da ne dobije akreditaciju upravo manjka prostora, jer jedan deo zgrade koriste srednjoškolci. Proteklih godina postojali su mnogi predlozi da se ovaj problem reši i da se srednja škola iseli iz naših učionica i preseli u njihovu školu koja je u izgradnji od 1995. godine.

Mi smo proširili neke podrumske prostorije na Učiteljskom fakultetu, pozorišnu scenu smo preuredili kako bismo dobili učionicu, imamo mnogo problema oko prostora i više ne znamo šta ćemo. Ako se zaista budu iselili, odmah ćemo prostor preurediti i napraviti kabinete koji su nam neophodni, kabinet za didaktiku, pedagogiju i matematiku - kaže mr Sretko Divljan, dekan Učiteljskog fakulteta.
 
U izgradnju škole “Nikola Tesla” do sada je uloženo 145 miliona dinara.

- Iz projekta EU Ministarstvo prosvete opredeliće milion evra za završetak naše škole. Mi smo jedna od 10 škola u Srbiji kojima će biti obezbeđena sredstva za završetak škole. Skupština grada Jagodina biće potpisnik ovog ugovora i nosilac projekta. Ovo će biti jedna od najmodernijih škola u Srbiji. Tesno je i nama i Učiteljskom fakultetu - kaže direktor EGŠ “Nikola Tesla” Žarko Tasić.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...
Milan 12.08.2024.
Šteta što prvo nije napravljena pruga BG - ...

;