SFSOPLATE-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Radovi na uređenju Taša u završnoj fazi

16.02.2011. | Lana Gedošević | Blic

Za najkasnije dva meseca veliki Tašmajdanski park dobiće potpuno novi izgled i ponovo će biti otvoren za sve ljubitelje te mirne oaze u centru. Lepo vreme vratilo je radnike u park gde se trenutno postavljaju granitne ploče za centralnu stazu i montiraju delovi fontana za koje je stigao prvi deo opreme.

Centralni deo parka zauzimaće velika granitna aleja sa dve fontane: Tašmajdan

U JKP „Zelenilo Beograd“ kažu da su u toku radovi i na oko 8.000 kvadrata bočnih staza do svih delova parka. Najveći deo zemljanih i grubih radova već je urađen, a ostatak se privodi kraju.

- Po završetku tih radova ulazimo u postavljanje parkovskog mobilijara i paviljona za penzionere. Oni se trenutno prave u našoj radionici, a radi se i na izradi oko 200 klupa, kao i rekvizita za veliko i malo dečje igralište - kaže direktor “Zelenila Beograd” Radovan Draškić.

Dva miliona evra za rekonstrukciju
Veliki Tašmajdanski park biće rekonstruisan od donacije vlade Azerbejdžana koja iznosi dva miliona evra. Pored toga, vlada ove zemlje finansiraće i izradu, transport i postavljanje dva spomenika: našem akademiku Miloradu Paviću i prvom predsedniku nezavisne države Azerbejdžan Gajdaru Alijevu. Spomenici će biti od bronze i visoki oko tri metra, a njihova izrada poverena je Natigu Alijevu, profesoru vajarstva na Univerzitetu u Bakuu.

Prema njegovim rečima, u park je doveden i glavni strujni napon, naročito bitan zbog fontane, a potpuno je obnovljena i javna rasveta. Iako nije bilo u planu, ipak je odlučeno da se uradi i nova hidromreža s modernim sistemom navodnjavanja kako bi se što bolje zalivalo postojeće ali i novo rastinje.

- U toku je nabavka sadnog materijala kojeg će zaista biti dosta. Primera radi, cela centralna staza će biti pod cvećem - kaže Draškić.

U Tašmajdanskom parku su proređena i pojedina stabla jer su nekima toliko srasle krošnje da se više nisu ni razvijale, ali nisu ni propuštale dovoljno svetlosti travnjacima, koji su zbog toga dosta propadali. Zato će i oni biti kompletno zamenjeni. Na proleće će biti zasađena i nova stabla i cveće, ali će i postojeće cvetne aleje biti sačuvane.

Centralni deo parka zauzimaće velika aleja od granita, a krasiće je dve fontane. Planirano je i uređenje tašmajdanskog platoa da bi se otvorio pogled prema stadionu. Da bi se povećala bezbednost u parku ali i sprečilo uništavanje, čitava površina od skoro pet hektara biće pokrivena video-nadzorom. Time će se sprečiti lomljenje i uništavanje skulptura u parku, koje će takođe biti uređene.

Radovi na velikom Tašmajdanu počeli su sredinom novembra 2010. godine, po projektu sa Arhitektonskog fakulteta.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


TOYOTA-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...
Milan 12.08.2024.
Šteta što prvo nije napravljena pruga BG - ...

;