INFONET-468X60-BANNER

Izgradnja deponije za Šabac i Sremsku Mitrovicu počinje 15. januara

12.01.2011. | Večernje novosti

Sve potrebne dozvole za gradnju komunalne deponije, za dva susedna grada - Šabac i Sremsku Mitrovicu - dobijene su, i gradnja će početi 15. januara.

Regionalno smetlište za komunalni otpad, sa centrom za reciklažu, na površini od 22,5 hektara, biće izgrađeno u Šašincima, na prostoru sadašnje deponije. Za ovu namenu obezbeđeno je 11 miliona evra - iz fondova EU, Srbije i dva grada.

Komunalni otpad za dva komšijska gradska naselja, koje razdvoja samo reka Sava, dugo godina bio je gorući problem. Pojedinačna gradnja nije dala rezulatat, pa je tek pre dve godine iznađeno trajno rešenje.

Urađen je projekat, potpisan sporazum i dobijena ekološka saglasnost na osnovu studije o uticaju na životnu sredinu, koju je uradio Tehnički fakultet u Novom Sadu. A pre dva meseca konačno je stigla i građevinska dozvola, koju je izdao Pokrajinski sekretarijat za arhitekturu.

Nema više prepreka - sa zadovoljstvom ističe Bojan Gavrić, direktor Direkcije za izgradnju grada.

- Grubi zemljani radovi su obavljeni, a izgradnja će biti u dve faze. Za prvu fazu Evropska komisija je odobrila 5 mil EUR. U prvoj fazi biće izgrađena zgrada za smeštaj mašina za separaciju i reciklažu, plato za odlaganje sekundarnih sirovina, prilazni putevi i prateći objekti. Prva faza treba da bude završena u naredne dve godine. Uporedo će se i u Šapcu graditi transferna stanica, gde će se obavljati separacija čvrstog komunalnog otpada - kaže Bojan Gavrić, direktor Direkcije za izgradnju Sremske Mitrovice.

Finansije

U troškovima izgradnje regionalne deponije učestvovaće i gradovi Sremska Mitrovica i Šabac sa po milion evra, a iz Ekološkog fonda Srbije u ovaj posao biće uloženo i 80 miliona dinara, koliko je zasada odobreno sredstava.

Linkovi:

  • Principi izgradnje deponija i logistika upravljanja otpadom - link
  • Mega-sistemi upravljanja otpadom - komunalni sistem grada Los Anđelesa - link

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;