INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Dobra arhitektura počinje od ljudi, završava se sa zgradama

06.02.2009. | M. Avakumović - D. Mučibabić | Politika

Jan Gel (Jan Gehl), danski arhitekta, angažovan na sređivanju priobalja od Dorćolske marine do Ade Huje zamišlja da taj prostor bude dobro povezan sa okolinom ali ne centar za sebe.

Obilje zelenila, mnoštvo pešačkih i biciklističkih zona, manjih gradskih trgova, poslovnih i stambenih objekata, prodavnica na ćošku, Jan Gel, danski arhitekta i urbanista, zamišlja na prostoru od Dorćolske marine do Ade Huje.

Osmišljavanje identiteta metropola poput Njujorka, Kopenhagena, Montreala, Melburna preporučili su ga da učestvuje u izradi Master plana beogradskog priobalja. U ovom projektu „Grad na vodi”, osim Gela, koji je juče gostovao u prestonici, preduzeće „Luka Beograd” angažovalo je i poznatog arhitektu, Danijela Libeskinda, ali i brojne strane i domaće konsultante.

– Svi odgovori za dobre gradove leže u samom čoveku, dobra arhitektura počinje od ljudi, a završava se sa zgradama – izričit je profesor arhitekture na Kraljevskoj danskoj akademiji lepih umetnosti u Kopenhagenu.

On predlaže da sedam kilometara obale dobije takva arhitektonska rešenja koja bi čoveka privukla da se u njemu druži sa prijateljima i podiže decu. Beograd, kaže, ima potencijal da se menja u pravcu kome teže mnoge metropole.

Ceo tekst možete pogledati ovde.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;