LEED Srbija: Arhitektonski fakultet u Beogradu prvi u Evropi uvodi LEED obuku

18.10.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Od ovog semestra na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, otpočeće kurs Zelene gradnje i LEED-a za studente koji žele da steknu znanje o principima održive gradnje i da se pripreme za polaganje ispita za Saradnika u zelenoj gradnji (Green Associate).

Foto: LEED zgrada u Vašingtonu, SAD

USAID Projekat za razvoj konkurentnosti podržao je ovaj projekat koji je u procesu akreditacije od strane Američkog instituta za zelenu gradnju, a ovo će ujedno biti prvi kurs takve vrste održan van SAD-a. Pozitivne efekte ovakve inicijative osetiće kako građevinska industrija tako i tržište nekretnina, a to će doprineti da Srbija postane regionalni lider u oblasti Zelene gradnje.

USAID Projekat za razvoj konkurentnosti i Udruženje inženjera konsultanata Srbije (ACES) organizovali su 6. i 7. oktobra na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu dvodnevni kurs za profesionalce iz oblasti gradnje koji žele da dobiju LEED sertifikat. Obuci je prisustvovalo više od 70 profesionalaca. Ovo je prvi od mnogih LEED kurseva koji će biti realizovani u saradnji sa USAID Projektom za razvoj konkurentnosti koji pokriva 50% troškova kursa i ispita.

Osim dvodnevne obuke za profesionalce, u toku je uvođenje ove obuke u nastavni plan na fakultetu koja će biti zasnovana na programu razvijenom od profesorke iz oblasti Zelene gradnje na Univerzitetu Kolumbija, Lauren Yarmuth, i članice borda direktora Saveta za zelenu gradnju iz Njujorka.

Yarmuth je osnivačica i direktorka konsultantske kuće "YRG Sustainability", lidera u oblasti održivog razvoja u Americi, i sarađuje sa Arhitektonskim fakultetom i USAID Projektom za razvoj konkurentnosti na implementaciji programa novog LEED kursa i razvoja ovog tržišta.

- Veliko mi je zadovoljstvo što sam ovde i što sam u mogućnosti da pružim studentima dinamičnu i informativnu obuku o ključnim konceptima LEED-a i Zelene gradnje, što će im pomoći u polaganju ispita za LEED Saradnika za zelenu gradnju. Dinamična diskusija koja je nastavljena i nakon završene obuke pokazuje visok nivo zainteresovanosti studenata u Srbiji da uče i primenjuju LEED standarde zelene gradnje - istakla je Yarmuth.

Zelena gradnja je jedan od najvažnijih transformacionih trendova u izgradnji i projektovanju zgrada širom sveta, a LEED predstavlja primarno sredstvo za realizaciju ovih trendova. Studije pokazuju da su objekti dizajnirani i konstruisani po LEED principima troškovno neutralani u razvojnoj fazi, a da tokom vremena stvaraju značajne uštede energije za poslodavce i stanare zgrade, sa procenama smanjenja potrošnje električne energije do 30%, vode 50% i otpada 70% tokom životnog veka zgrade.

Linkovi:

  • LEED na udaru kritika – lider ili monopolista u oblasti zelene gradnje - klikni na link

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...