INFONET-468X60-BANNER

Geo-inženjering šteti Zemlji

26.10.2010. | Tanjug

Ujedinjene nacije treba da uvedu moratorijum za projetke „geo-inženjeringa”, kao što su veštački vulkani i oblaci, kako bi se sprečilo zagrevanje planete i očuvali priroda, ljudi i svekoliki živi svet.

Za moratorijum su se založili predstavnici ekoloških vladinih i nevladinih grupa iz oko 193 zemalja, okupljeni na Međunarodnoj konferenciji o biodiverzitetu u japanskom gradu Nagoji, javile su agencije.

foto: Bogota, Kolumbija

Rizik „geo-inženjerstva” je velik, jer se manipuliše prirodom, njenim zakonima i pojavama koje nisu do kraja ispitani, upozorili su „zeleni”.

Deseto okupljanje predstavnika zemalja potpisnica Konvencije o biološkoj raznolikosti (CBD) u Nagoji, u periodu od 18-29. oktobra, ima zadatak postavljanje dogovora oko strateških ciljeva za zaustavljanje dramatičnog gubitka svetskog prirodnog bogatstva i narušavanja ekosistema od kojih zavisi opstanak čovečanstva.

Podaci o ekološkom stanju planete, koji obuhvataju odnos postojeće svetske biološke različitosti i ljudsku potrošnju prirodnih resursa, svedoče da čovečanstvo živi čak 50 odsto iznad kapaciteta koje Zemlja proizivodi i koje može da podnese.

Ne bi trebalo dozvoljavati stvaranje privida realnog života i ekološke eksperimente kojima se bavi geo-inženjering pre nego se u UN ne postigne konsenzus o svakom slučaju, izjavio je za Rojters kanadski stručnjak Pet Muni.

U projekete geo-inženjeringa, pored ostalog, spada veštačka fertilizacija okeana radi podsticanja rasta planktona koji se hrani ugljen-dioksidom, glavnim krivcem zagrevanja plenete. Ali, pritom se uništavaju alge, korali, ribe...

Linkovi:

  • Vazduhoplovne snage Rusije štite Moskvu od snega ove zime? - klikni na link

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


DOKA-300X250-BANNER
West Balkans Machinery
TENGE-300X250-BANNER
SSAB-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;