INFONET-468X60-BANNER

Bemax i Crnagoraput dobili posao iako su bili skuplji za 150.000 eura

05.10.2010. | Dan

Posao projektovanja i izvođenja građevinskih radova na rekonstrukciji puta Murino-Čakor Komisija za kontrolu javnih nabavki dodelila je konzorcijumu Bemax i Crnagoraput za iznos od 885.000 eura, iako je njihova ponuda bila skuplja za preko 150.000 eura od prvorangirane.

Na tenderu za izbor izvođača za ovaj posao odlukom Komisije za kontrolu javnih nabavki, čiji je sekretar Katarina Radović, na žalbu konzorcijuma Bemax i Crnagoraput, prethodno su eliminisane dve prvorangirane firme: Integral inženjering a d. iz Laktaša i Tehnoput d.o.o. iz Podgorice.

Ovo nije prvi put da se odlukom državne komisije posao dodeli trećerangiranom, već je to učinjeno i u slučaju jalovišta.

Iz Tehnoputa su saopštili da se radi o novoj skandaloznoj i nezakonitoj odluci državne komisije, koja je na tri različita načina ocenila dostavljene licence od strane ovih ponuđača.

Naime, u slučaju firme iz Laktaša, Komisija je, kako se navodi, utvrdila da je dostavljena licenca za geodetske radove nevažeća i pozvala se na načelni stav koji je donela 2008. godine, prema kojem ponuđači ne mogu dokazivati svoju sposobnost dostavljenom licencom svog podizvođača, već sami moraju posedovati tražene licence ukoliko u postupku javne nabavke nastupaju podnošenjem jedinstvene (samostalne) ponude.

Iako je drugorangirani Tehnoput, takođe, nastupio na tenderu kao i firma iz Laktaša, i pri tom takođe dostavio licencu svog podizvođača, to za Komisiju nije bio razlog da njegovu ponudu proglasi neispravnom, već je razlog našla u činjenici da je licenca ovlašćenog lica podizvođača za geotehniku nevažeća jer nije izdata u formi licence koju izdaje nadležno ministarstvo.

U slučaju trećerangiranog konzorcijuma Bemax i Crnagoraput, Komisija je procenila da je njihova ponuda ispravna, iako su oni, takođe, dostavili licence svojih podizvođača za geodetske radove i geotehniku.

Na taj način je Komisija tumačila da nastup na tenderu u formi konzorcijuma nije jedinstvena i samostalna ponuda i da se u tom slučaju sposobnost može dokazivati preko ponuđača, za razliku od nastupa bez konzorcijuma.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;