INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sanacija klizišta u arheološkom nalazištu u Vinči

30.09.2010. | Beoinfo

Klizište koje se pojavilo u arheološkom nalazištu u Vinči biće potpuno sanirano u narednom periodu izgradnjom zaštitne rampe. Taj posao poveren je Sekretarijatu za kulturu i Muzeju grada Beograda.

Usled obilnih padavina, početkom ove godine došlo je do aktiviranja klizišta na lokalitetu „Belo brdo” u Vinči, podsetila je u izjavi za Beoinfo sekretarka za kulturu Ivana Avžner. 

– Tim povodom definisane su prioritetne mere koje treba sprovesti radi zaštite od daljeg urušavanja, kao i određivanje dugoročnih ciljeva zaštite i prezentacije nalazišta, s obzirom na to da se radi o kulturnom dobru od izuzetnog značaja. Grad je preuzeo hitne radove na obrušenom profilu, a to su raščišćavanje i prosejavanje zemlje, dok je lokalitet zbog bezbednosti zatvoren za posetioce. Muzej grada Beograda, kome je lokalitet dodeljen, organizovao je prenošenje arheološkog materijala iz barake u depo, a popis i prepakivanje materijala još su u toku. Na teren su izašli stručnjaci Saobraćajnog instituta CIP i, nakon uvida u stanje, dostavili izveštaj sa preporukom mera zaštite profila od daljeg pomeranja. Po proceni stručnjaka, neophodno je nasuti kosu rampu koja će održati prirodnu stabilnost profila – navela je Avžnerova.

Prema njenim rečima, Ministarstvo kulture je prihvatilo da finansira izradu zaštitne rampe, posle čega će ovo jedinstveno neolitsko nalazište biti obezbeđeno od uticaja prirodnih nepogoda.

Sekretarijat za kulturu poslednjih desetak godina, u svojim redovnim godišnjim planovima, odvaja sredstva za finansiranje arheološke kampanje, zaštitu i konzervaciju pokretnih nalaza, zaštitu iskopa, naučnu obradu i prezentaciju do sada otkrivenih segmenata, zaključila je Avžnerova.

Arheološka iskopavanja u Vinči kraj Beograda započeta su početkom 20. veka, kada je Miloje M. Vasić na tom mestu otkrio tragove neolitske civilizacije, koja je na teritoriji jugoistočne Evrope trajala od 5.250 do 4.250. godine pre nove ere. Ova istraživanja, s manjim prekidima, traju do danas. Vinča je jedinstveno nalazište u Evropi sa svojim preko 10 metara debelim kulturnim slojem nastalim kontinuiranim životom na tom prostoru.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;