INFONET-468X60-BANNER

"Zvezda Helios" iz Gornjeg Milanovca otvara pogone praškastih i tečnih materijala u građevinarstvu do sledećeg proleća

28.09.2010. | eKapija

Kompanija "Zvezda Helios" iz Gornjeg Milanovca planira da do proleća 2011. godine otvori pogone za proizvodnju praškastih i tečnih materijala za završnu obradu u građevinarstvu. Reč je o postrojenjima sa najsavremenijom tehnologijom za koju se pobrinula nemačka kompanija "M-tec". Ovom investicijom od 10 miliona evra biće obuhvaćeno i reševanje otpadnih voda u pogonima u Gornjem Milanovcu.

Realizacija projekta poverena je beogradskoj kompaniji "Flow plus" i lokalnoj firmi "Arhiplan". U izgradnji novih postojenja u gornjomilanovačkoj fabrici učestvovale su i firme "Interplet gradnja" iz Gornjeg Milanovca, "Statik" iz Kovina, "Grossi" iz Beograda.

- Ova investicija u nove pogone inicirala je i unapređenje i ostalih pogona u smislu rada na poboljšanju životne sredine. Pogon regeneracije rastvarača i pogon za pranje i destilaciju kao i skladište veziva biće značajno unapređeni sa aspekta ekologije. Predviđeni su rezervoari sa duplim plaštom i signalnom instalacijom koji omogućavaju bezbedan rad i sa protivpožarnog aspekta – kaže za "eKapiju" Ratko Bažalac, zamenik direktora kompanije "Flow Plus".

Za sve objekte i spoljne površine, predviđena je izrada glavnog projekata hidrotehničkih instalacija koji radi "Flow plus". Projektom će biti obuhvaćeni stari i novi objekti koji će zadovoljiti sve uslove "Srbijavoda" i Pravilnika o upuštanju voda u gradsko postrojenje za prečišćavanje voda Gornjeg Milanovca.

- Osim investicionog i ekološkog, ovaj veliki projekat je i inženjerski veoma izazovan. Skoro sve inženjerske discipline su prisutne i isprepletane - od tehnoloških postupaka i tretmana otpadnih voda, do konstruktivnih, mašinsko-montažnih, protivpožarnih, elektroenergetskih, hidrotehničkih, geoloških, geodetskih, saobraćajnih i naravno multidisciplinarnih ekoloških studija i analiza – ističe direktor kompanija "Flow plus" Darko Todorović.

"Zvezda-Helios" je privatizovana 2003. godine kada je većinski vlasnik postao slovenački "Helios" iz Domažala.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;