Prazne priče iz Nepričave

17.08.2010. | Večernje novosti

Šuma i livade u selu Nepričava još prekrivaju trasu prve deonice budućeg autoputa Beograd - južni Jadran na delu od Uba do Lajkovca. Izgradnja je počela pre dve nedelje, ali mašine ne bruje. Nema ni putara. Samo jedan geometar obeležava trasu. Uz tablu o nazivu projekta, ko je investitor, a ko izvođač radova, parkirani su samo buldožer i bager. A moćne mehanizacije, koja je uz trubače na svečanom otvaranju zaorala prvi kilometar puta, više nema.

I to je u ponedeljak, 16.8.2010. godine, bila slika 12,5 kilometara dugog “gradilišta”. Tako je, kažu meštani, bilo i odmah nakon otvaranja radova, čim se ministar Milutin Mrkonjić uputio ka Beogradu mašine u Nepričavi su stale.

I nisu krivi putari. Ne može se kopati po tuđoj zemlji. Država prvo to treba da plati. A u Nepričavi se eksproprijacija tek privodi kraju. Pričaju meštani ovog sela i da je gazda parcele na kojoj je svečano objavljen početak radova na prvoj deonici autoputa Beograd - južni Jadran dobio sto evra samo da pusti mašine na svoju zemlju.

I ponavlja grešku Mrkonjić. Žuri da otvori radove, najavljuje, razmeće se rokovima. A, onda se ljuti na novinare kada izađu na trasu i vide šta se zapravo dešava. Ništa! Nije prvi put da odmah nakon svečanog otvaranja gradilišta mehanizacija zataji. Svi mi znamo da su za tako ozbiljne projekte potrebne i ozbiljne pripreme. Ali, onda ne treba praviti dodatne troškove.

Pripremite prvo gradilišta, ministri, pa se onda slikajte, ali za sobom ostavite radnike i mašine.

"Ovo je smešno, kada će vlast da se uozbilji", kaže Sreten Mitrović iz Nepričave. "Ako se gradi autoput valjda je trebalo da se krene iz Beograda, oni počeli u Nepričavi. Namestili kamere, slikaju se, a mi seljani stali pa gledamo. Ode ministar stadoše mašine. Šalili smo se, zaboravio ministar i gorivo da donese. Onda su dva-tri dana još nešto čeprkali i nema više ni mašina ni radnika. I pitanje je da li će taj autoput uopšte i da se gradi. A, seljaci čuli da se sada bolje plaćaju parcele na kojima su bare, pa kopaju li kopaju. I tako. Sve je ovo smešno. Treba da se uozbiljimo, jer zna se kako se rade veliki projekti."

Opštinari

Izgradnja pet i po kilometara prve deonice autoputa Beograd - južni Jadran, na području opštine Lajkovac, ne kasni ni sekundu, tvrde u ovoj lokalnoj samoupravi. U toku su obimni pripremni radovi za početak gradnje, a Opštinska uprava Lajkovac sve je učinila da procedura eksproprijacije teče nesmetano i ubrzano. U sredu, u Nepričavi počinje iskopavanje temelja za budući, stotinu metara dugačak, nadvožnjak preko trase autoputa.

 

 

 
Share |

Komentari: 1

Nenad Obradinović 17.08.2010 10.40.46

Sve ovo je u apsolutnom skladu sa mogućnostima resornog ministra, pa prema tome nema mesta bilo kakvom isčuđavanju.

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...