INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prazne priče iz Nepričave

17.08.2010. | Večernje novosti

Šuma i livade u selu Nepričava još prekrivaju trasu prve deonice budućeg autoputa Beograd - južni Jadran na delu od Uba do Lajkovca. Izgradnja je počela pre dve nedelje, ali mašine ne bruje. Nema ni putara. Samo jedan geometar obeležava trasu. Uz tablu o nazivu projekta, ko je investitor, a ko izvođač radova, parkirani su samo buldožer i bager. A moćne mehanizacije, koja je uz trubače na svečanom otvaranju zaorala prvi kilometar puta, više nema.

I to je u ponedeljak, 16.8.2010. godine, bila slika 12,5 kilometara dugog “gradilišta”. Tako je, kažu meštani, bilo i odmah nakon otvaranja radova, čim se ministar Milutin Mrkonjić uputio ka Beogradu mašine u Nepričavi su stale.

I nisu krivi putari. Ne može se kopati po tuđoj zemlji. Država prvo to treba da plati. A u Nepričavi se eksproprijacija tek privodi kraju. Pričaju meštani ovog sela i da je gazda parcele na kojoj je svečano objavljen početak radova na prvoj deonici autoputa Beograd - južni Jadran dobio sto evra samo da pusti mašine na svoju zemlju.

I ponavlja grešku Mrkonjić. Žuri da otvori radove, najavljuje, razmeće se rokovima. A, onda se ljuti na novinare kada izađu na trasu i vide šta se zapravo dešava. Ništa! Nije prvi put da odmah nakon svečanog otvaranja gradilišta mehanizacija zataji. Svi mi znamo da su za tako ozbiljne projekte potrebne i ozbiljne pripreme. Ali, onda ne treba praviti dodatne troškove.

Pripremite prvo gradilišta, ministri, pa se onda slikajte, ali za sobom ostavite radnike i mašine.

"Ovo je smešno, kada će vlast da se uozbilji", kaže Sreten Mitrović iz Nepričave. "Ako se gradi autoput valjda je trebalo da se krene iz Beograda, oni počeli u Nepričavi. Namestili kamere, slikaju se, a mi seljani stali pa gledamo. Ode ministar stadoše mašine. Šalili smo se, zaboravio ministar i gorivo da donese. Onda su dva-tri dana još nešto čeprkali i nema više ni mašina ni radnika. I pitanje je da li će taj autoput uopšte i da se gradi. A, seljaci čuli da se sada bolje plaćaju parcele na kojima su bare, pa kopaju li kopaju. I tako. Sve je ovo smešno. Treba da se uozbiljimo, jer zna se kako se rade veliki projekti."

Opštinari

Izgradnja pet i po kilometara prve deonice autoputa Beograd - južni Jadran, na području opštine Lajkovac, ne kasni ni sekundu, tvrde u ovoj lokalnoj samoupravi. U toku su obimni pripremni radovi za početak gradnje, a Opštinska uprava Lajkovac sve je učinila da procedura eksproprijacije teče nesmetano i ubrzano. U sredu, u Nepričavi počinje iskopavanje temelja za budući, stotinu metara dugačak, nadvožnjak preko trase autoputa.

 

 

 

Komentari: 1

Nenad Obradinović 17.08.2010 10.40.46

Sve ovo je u apsolutnom skladu sa mogućnostima resornog ministra, pa prema tome nema mesta bilo kakvom isčuđavanju.

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;