INFONET-468X60-BANNER

Kao spomenik kulture "Generalštab" niko neće

08.07.2010. | Tanjug

Direkcija za imovinu Srbije nekoliko puta tražila skidanje statusa spomenik kulture sa zgrade nekadašnjeg generalštaba, kaže zamenik direktora Srba Panić.

Problem zgrade Generalštaba u Ulici kneza Miloša, koja je uništena u NATO bombardovanju 1999. godine, neće moći da bude rešen dok god sa nje ne bude skinuta oznaka spomenika kulture, izjavio je danas zamenik direktora Direkcije za imovinu Srbije Srba Panić.

Panić je u izjavi Tanjugu objasnio da je ta direkcija uputila nekoliko inicijativa Ministarstvu kulture, a poslednju prošle godine, za skidanje oznake spomenika kulture sa zgrade Generalštaba, ali da još uvek nema pozitivnog ishoda.

"Oznaka spomenika kulture na tu zgradu je stavljena 2005. godine, i bitno utiče na eventualnu prodaju, raspolaganje i postizanje kupoprodajne cene. Objekat pod zaštitom spomenika kulture podrazumeva da se spoljni izgled mora vratiti u prvobitno stanje i to je ogromna investicija koja prevazilazi mogućnost da se sam objekat poruši i na njegovom mestu izgradi novi objekat", objasnio je Panić.

Prema njegovim rečima, to će potencijalne kupce odbiti, a kupoprodajna cena neće biti onakva kakva bi mogla da bude ukoliko se pristupi rušenju tog objekta i izgradnji novog.

Panić je napomenuo da je bilo dosta zainteresovanih kupaca za zgradu Generalštaba, ali da je za prodaju te zgrade neophodno definisati uslovi prodaje i skinuti oznaku spomenika kulture.

On je dodao da je moguće rešenje naći i tako što bi investitoru bilo ponuđeno da u zamenu za objekte u centru grada izgradi novu zgradu Generalštaba.

"Takav aranžman je moguć. Sasvim je svejedno da li će se izvršiti razmena objekata ili će se prodati za novac pa od tog novca pristupiti izgradnji Generalštaba na Dedinju, Banjici ili nekoj drugoj lokaciji", kazao je Panić i dodao da zainteresovanih ima, ali da skoro zaključenje posla ne očekujem dok se ne reši pitanje skidanje oznake spomenika kulture.

On je naveo da će se konačna procena vrednosti te zgrade uraditi kada bude doneta odluka o prodaji, a da će na iznos uticati to da li će sa nje biti skinuta oznaka spomenika kulture.

Panić je naveo da bi njena vrednost mogla znatno da prevaziđe iznos za koji je pre tri godine prodata zgrada saveznog MUP-a - 30 miliona evra.

Pojedini mediji preneli su danas izjavu gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa da je sramota da 11 godina nakon bombardovanja u centru grada i dalje postoje ruševine koje predstavljaju ruglo prestonice.

Direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika Vera Pavlovic Lončarović izjavila je danas Tanjugu da ta institucija nije dobila zahtev za skidanje oznake spomenika kulture sa zgrade Generalštaba.

Ona je objasnila da se odluka o ukidanju takvog statusa podnosi Gradskom zavodu za zaštitu spomenika, koji priprema predlog te odluke, a da zatim ona ide u Republički zavod za zaštitu spomenika, koji je dostavlja Ministarstvu kulture, a konačnu odluku donosi Vlada Srbije.

Portparol Gradskog zavoda za zaštitu spomenika Lidija Kotur izjavila je danas Tanjugu da od 2008. godine, kada se taj zavod izjasnio o inicijativi Direkcije za imovinu za skidanje oznake spomenika kulture, i ocenio da nema osnova za to, nije bilo sličnih inicijativa.

 

 

Komentari: 1

Milan 09.07.2010 02.51.10

Zgrada Generalstaba treba da ostane spomenik kulture! Posto su sve ostale zgrade u okolini renovirane, neke prodate... Zgrade Generalstaba treba zadrzati kao svedocanstvo sta se ovom narodu dogodilo na kraju 20. veka.
Danas ove zgrade postaju turisticka atrakcija! Moj predlog je da se napravi moderna, atraktivna, metalna konstrukcija
koja ce obuhvatati nesigurne elemente konstrukcije kojom ce se postici svi bezbednosni aspekti.Ovu metalna konstrukcija bi trebalo da bude ogromna skulptura...
. Tako bismo simbolicno pokazali da ne zelimo da zaboravimo sta nam je ucinjeno ali da idemo napred ka svetlijoj buducnosti.

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;