INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Uskoro izgradnja prvog energetski efikasnog šoping mola

03.06.2010. | Tanjug

Projektantska kuća Projmetal iz Beograda predstavila je juče (2.6.2010), na Međunarodnoj konferenciju o arhitekturi i nekretninama Blok 2010, projekat izgradnje prvog energetski efikasnog šoping mola Trošarina u glavnom gradu, koji će imati 70.787m2.

"Za realizaciju tog projekta nedavno su dobijene sve potrebne dozvole", izjavila je predstavnik kompanije Projmetal Marija Petković dodajući da je ta kompanija projektant i izvođač radova.
Objekat je projektovan da među prvima u regionu konkuriše za vodeći međunarodni standard - LEED sertifikat za energetski efikasne i ekološke objekte.

Treći po redu šoping mol u glavnom gradu, čiji je autor arhitekta Milan Dimitrijević, nalaziće se između ulica Vojvode Stepe i Beranske.
Šoping mol će zbog blizine Bulevara oslobođenja, Kumodraške ulice i naselja Banjica i Jajinci biti na lokaciji od velikog značaja za revitalizaciju tog dela grada, istakla je Petkovićeva, na konferenciji u kongresnom centru Zira. Površina građevinske parcele kompleksa prostire se na oko 5,18ha, a ta lokacija udaljena je 5,6km od centralnog gradskog jezgra.

Koncept poslovno-prodajnog tržnog centra sa integrisanim podzemnim garažama i komercijalnim sadržajima zasnovan je na ideji savremenog urbanog izgleda i koncipiran je kao multifunkcionalni poslovno-prodajni objekat, koji će imati garaže na tri nivoa, prizemlje i dva sprata. Mol će imati supermarket, zelenu pijacu, kafiće, restorane, prostor za susrete i zabavu, kulturne događaje sa bioskopom, beatywellness centar, prostor za decu i druge sadržaje.

Petkovićeva je kazala da savremena arhitektonska praksa i njen odnos prema pitanjima regionalizma i globalizacije proizvodi građevine koje su same po sebi kulturni resurs. U tom projektu, prema njenim rečima, ključne ideje su značaj socijalnog i ekonomsko - finansijskih konteksta za svaki urbani prostor; kao i činjenica da saobraćajni sistemi uveliko određuju prostornu organizaciju i obrnuto.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;