INFONET-468X60-BANNER

Restauracija Zindan kapije na Kalemegdanu

24.12.2021. | eKapija

U narednom periodu nastavljaju se obimni konzervatorsko restauratorski radovi na Zindan kapiji - faza 1. Radovi će se izvoditi prema projektu koji je izradio Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Zindan kapija Kalemegdan

Zindan kapija, Kalemegdan (Foto: Pixabay)

Restauracija urušenog svoda prolaza kapije predviđena je projektom kako bi se sprečilo dalje propadanje ovog prostora. Biće urađena sanacija gornjih površina svih svodova, uz izvođenje radova na odvodu i drenaži vode. Na prostoru Lučnog bedema predviđeno je izvođenje drenažnih cevi koje će izvlačiti višak atmosferske vode i na taj način smanjiti prodor vlage u podzemne prostore unutar bedema kao i u zidove Crkve Ružice. Kako bi se celokupan prostor stavio u funkciju planirana je rekonstrukcija drvenih tavanica u kulama, kao i postavljanje prozora i ulaznih vrata. Takođe, planirana je i sanacija podzemnih prostorija, saopšteno je iz JP Beogradska tvrđava.

Zindan kapija podignuta je sredinom 15. veka radi bolje zaštite Istočne kapije, koja je u to vreme bila glavni ulaz u grad. Na kulama i lučnom bedemu ovog kompleksa nalazi se sedam topovskih otvora. To je mesto gde je prvi put primenjen artiljerijski odbrambeni sistem, odnosno odbrana vatrenim oružjem. Upravo sa ovih položaja Beograd je uspešno odoleo turskoj opsadi 1456. godine. U vreme velikih austrijskih radova na obnovi Beogradske tvrđave u prvoj polovini 18. veka, kompleks Zindan kapije temeljno je rekonstruisan. Kule su dobile svodove od opeka, kao i zidana stepeništa sa pristupnim hodnicima, a lučni bedem je tom prilikom ojačan zemljanim nasipom.

Danas je uveden u posao izvođač radova "Koto", tako da se može smatrati da je započeo rok od 540 kalendarskih dana, koliko je predviđeno da će radovi trajati.

Reč je o veoma obimnim i značajnim radovima sa ciljem očuvanja kulturnog dobra i bezbednosti posetilaca.

Tokom radova će biti neophodno povremeno obezbediti prilaze i preusmeriti kretanje posetilaca, o čemu će javnost blagovremeno obaveštavati JP Beogradska tvrđava.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;