INFONET-468X60-BANNER

Rušenje Savskog mosta najverovatnije naredne godine

01.10.2021. | Beta

Savski most

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Na osnovu izjave gradskog urbaniste Marka Stojčića izvesno je da će se stari Savski most rušiti naredne godine kada počinje izgradnja novog mosta, a da li će se Pančevački most rušiti još nije odlučeno i znaće se tek nakon izgradnje mosta na Adi huji naredne godine.

Takođe je izjavio i da konstrukcija Savskog mosta, koji je izgradjen za vreme Drugog svetskog rata, neće biti bačena, već da će biti isečena na više delova i izmeštena. Most će biti konzerviran u nekoliko delova i biće postavljen na parceli na Paliluli. Iako ovaj most ima sentmentalnu vrednost za Beograđane jer podseća na jedno herojsko delo kada ga je učitelj Miladin Zarić 20. oktobra 1944. spasio od miniranja nacista koji su planirali da ga tokom povlačenja sruše, Stojčić kaže da i druga mesta podsećaju na herojska dela ali da most ne zadovoljava potrebe saobraćaja.

Stojčić kaže i da lično veruje da će pre sanirati nego rušiti Pančevački most, iako je izgradnja novog mosta često jeftinija nego rekonstrukcija starog. Iznos izgradnje ili rekonstrukcije će se znati do kraja godine, a nezavisno od ovog mosta Grad Beograd planira izgradnju novog mosta za tramvajski saobraćaj.

Glavni urabanista je takođe prokomentarisao da će odluka o uklanjanju splavova će biti doneta nakon usvajanja izmena Zakona o vodama, u delu koji se odnosi na ovu delatnost, kao i da će kada to bude završeno biti u mogućnosti da se sprovode odluke po planskom dokumentu. On je naveo i da nije moguće postojanje splavova kod Kalemegdana i drugih istorijskih i kulturnih celina, tako da to sigurno znači uklanjanje jednog dela splavova. Odluka se očekuje za dva do tri meseca.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;