INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Cveta stanogradnja u Republici Srpskoj

07.07.2021. | S. Mišljenović | Novosti

Republika Srpska je već duže vremena jedno veliko gradilište i zgrade niču gotovo preko noći. Samo na području Banja Luke je trenutno aktivno 110 gradilišta, a ništa manji broj nije ni u Doboju, Trebinju, Bijeljini ili Istočnom Sarajevu. Razlog opšte potražnje za stanovima u Srpskoj je, pre svega, u većim centrima taj što se građani sve više okreću ulaganju novca u nekretnine a ne u banke, kažu sagovornici Novosti.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Oni kažu da u poslednje vreme podjednako stanove u Srpskoj kupuju i građani iz dijaspore, ali i domaće stanovništvo.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kaže da stanove manje kvadrature kupuju meštani, a veće stanove ljudi iz dijaspore.

- Jedni i drugi beže od "gotovog" novca. Kako je zbog poskupljenja građevinskog materijala došlo do povećanja cene nekretnina, građani sad imaju stav da uloženi novac u nekretnine neće izgubiti već da će vrednost nekretnine rasti. I tu su u pravu. Matematika kod građana je prosta jer i rentiranjem kupljenog stana koji su platili, primera radi 100.000 maraka, na godišnjem nivou zarade više novca nego da taj novac drže u banci na štednji - pojašnjava Pavlović.

Marko Đogo, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kaže da su male kamatne stope na štednju po bankama jedan od razloga što građani masovno kupuju stanove i što je pocvetala stanogradnja u Srpskoj.

- Masovna izgradnja zgrada je i posledica jačanja turizma koji privlači sve više posetilaca u Srpsku. Građani tu vide šansu da ako imaju nekretninu istu mogu da rentiraju posebno sada kad imate popularne opcije "stan na dan". Nekretnina u Banja Luci ili Trebinju sad je odlična investicija i dobar izvor sigurne zarade. Tu i leži razlog masovne prodaje stanova - ističe Đogo.

Saša Kondić, vlasnik firme Hidroenergo koja u banjalučkom naselju Ada gradi objekte sa 500 stanova, kaže da bez obzira na to što se masovno grade stanovi, potražnja je i dalje veća nego ponuda.

- Velika je potražnja za stanovima. Cena kvadrata stana će definitivno samo rasti i teško će se već sledeće godine u Banja Luci moći kupiti stan po ovogodišnjim cenama - ističe Kondić i pojašnjava da je u poslednje dve godine cena kvadrata stana u Banja Luci porasla za 30 odsto.

Prema zvaničnim podacima investitora u RS, cena kvadrata stana je najveća u Banja Luci, gde se cena kreće od 2.200 do 3.200 KM, zavisno od lokacije. Procena investitora je i da će do kraja godine u Banja Luci kvadrat stana u centru biti i do rekordnih 4.000 maraka.

U Doboju koji ima na desetine aktivnih gradilišta cena kvadrata se kreće u rasponu od 1.400 maraka pa do 1.800 KM. Trebinje koje je poslednjih godina jedna od top destinacija za ulaganje u nekretnine ima veliki raspon u cenama. Tako se kvadrat stana u najvećem gradu Hercegovine kreće od 1.600 do 2.700 KM. U Trebinju se trenutno gradi oko 1.000 stanova, a u planu je da se započne izgradnja još toliko.

Saša Đogo kaže da su nekretnine u RS pogotovo Banja Luka, Trebinje ili Istočno Sarajevo zbog Jahorine primamljive za kupovinu jer nude dobru zaradu od rentiranja, a jeftinije su nego nekretnine u Beogradu, Zagrebu ili Splitu...

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;