INFONET-468X60-BANNER

Pripreme za početak gradnje pruge od Novog Sada do Subotice

01.03.2021. | eKapija

Izgradnja brze pruge od Beograda do Novog Sada ulazi u završnu fazu, kako bi do kraja godine posao bio završen, a uporedo sa tim teku pripreme za početak radova između Novog Sada i Subotice, saopštavaju iz preduzeća Infrastruktura železnice Srbije.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Rukovodstvo i stručne službe Infrastrukture železnice Srbije i predstavnici konzorcijuma kineskih kompanija China Railway International i China Communications Construction Company razgovarali su o pripremnim aktivnostima koje je potrebno obaviti pre početka radova, kao i o početku radova u Novom Sadu, zatim o smeštanju materijala za rekonstrukciju pruge, kao i o uređenju železničke stanice Novi Sad.

Takođe, domaćini i kineski partneri obišli su u stanici i prostoriju u kojoj će se nalaziti budući telekomandni centar.

Sa kineskim partnerima razgovarano je o mogućnostima formiranja kampa za osoblje koje će biti angažovano na izgradnji brze pruge.

Pruga Novi Sad-Subotica, u dužini od 108 kilometara, treća je deonica kroz Srbiju, u okviru međunarodnog projekta izgradnje pruge za velike brzine Beograd-Budimpešta.

Vrednost ugovora je oko 1,16 mlrd USD, a rok za izvođenje radova je 33 meseca od njihovog početka. Izvođač radova je kineski konzorcijum China Railway International i China Communications Construction Company, a ugovor o finansiranju potpisan je sa kineskom Eksim bankom.

Projekat izgradnje pruge za velike brzine između Novog Sada i Subotice, obuhvata trasu dvokolosečne pruge i stanice sa objektima na pruzi, rekonstrukciju i modernizaciju železničkih čvorova Novi Sad, Vrbas i Subotica, denivelaciju ukrštanja pruge i puta, kao i ugradnju nove elektrotehničke infrastrukture za velike brzine.

Posdetimo, nedavo je Infrastruktura Železnice Srbije raspisala tender za nabavku usluge tehničke kontrole projekta za građevinsku dozvolu za projekat modernizacije i rekonstrukcije mađarsko-srpske železničke pruge, deonica Novi Sad-Subotica. Takođe, raspisan je i tender za geodetske radove na pruzi Novi Sad-Subotica.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;