INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Širi se mreža auto-puteva i brzih saobraćajnica u Srbiji

25.12.2020. | Blic

Izgradnja auto-puta Beograd-Zrenjanin i juče (24.12.2020) je iz Vlade pomenuta kao jedan od infrastrukturnih prioriteta. Kako je rečeno, ova saobraćajnica dužine oko 60 kilometara, značiće i više investitora u Vojvodinu. Ovaj auto-put biće još jedna brza deonica od ukupno 16 koliko je planirano.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Samo u prošloj godini širom Srbije je završeno nekoliko deonica auto-puteva, kompletiran je Koridor 10 puštanjem u saobraćaj južnog i istočnog kraka, Beograd i Čačak spojeni su auto-putem "Miloš Veliki", a Ipsilon krak povezao je Suboticu i granicu sa Mađarskom.

Tako se mreža auto-puteva širi, a nekoliko velikih projekata najavljeno je i za naredni period, poput gradnje Moravskog koridora, Fruškogorskog koridora, auto-puta Niš-Pločnik i još nekoliko deonica. Iz resornih institucija najavljuju ukupno 16 novih brzih deonica.

Sledeće godine planiranio je više od 200 milijardi za infrastrukturu. Auto-put "Vožd Karađorđe", takozvani Šumadijski koridor, biće ukupne dužine oko 220km. Ovaj projekat je u planu, a reč je o brzoj saobraćajnici sa po dve trake u oba smera, koja će povezati centralnu i istočnu Srbiju, i nosiće ime po vođi Prvog srpskog ustanka. Sa jedne strane će ići trasom Mladenovac – Orašac – Aranđelovac, sa druge Lazarevac - Aranđelovac gde će se spojiti, odakle će ići dalje ka Rači, Svilajncu, Despotovcu i Boru.

U planu je i auto-put Niš – Merdare – Pločnik, ukupne dužine 77km. Autoput Niš - Merdare će biti deo auto-puta E80, i predstavljaće vezu saobraćajnog čvorišta Niš sa Prištinom i dalje, preko Albanije, sa Jadranskim morem, a povezaće gradove Niš, Prokuplje i Kuršumliju sa Prištinom.

Iz Ministarstva građevinarstva takođe navode da je u planu nekoliko projekata. Planirana je izgradnja deonice Požega-Kotroman, dužine 60km, na auto-putu Beograd-Sarajevo, kao i auto-puta prema Rumuniji - Beograd-Vršac-(Vatin), dužine 86 -km.

U planu je i gradnja deonice auto-puta od Požege do Boljara ka Crnoj Gori, dugačka 107km, a Novi Beograd i Surčin biće spojeni putem dugim 7,9km.

Kako su prethodno najavili iz Ministarstva, za sledeću godinu se spremaju projekti vredni 210,8 milijardi dinara, kao nastavak investicija u infrastrukturu.

Pored auto-puteva, najavljeni su i projekti brzih saobraćajnica - Fruškogorski koridor (47,7km), Bački Breg-Sombor-Kikinda-granica sa Rumunijom (175km), Slepčević-Pavlovića most (15km), Kragujevac-Mrčajevci (33km), petlja Požarevac-Golubac (70km), Golubac-Donji Milanovac-Brza Palanka i Kladovo-Negotin (146km) i Paraćin-Zaječar-Negotin (140km).

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;