Deset spratova pribijaju uz zgradu od tri

13.10.2020. | Š. Marović | Novosti

Stanari trospratne zgrade u Vojvođanskoj ulici 11 na Novom Beogradu nekoliko meseci pokušavaju da zaustave gradnju višespratnice, čiji investitori zahtevaju od njih da uklone klime i oluke kako bi svoj novi objekat mogli da naslone na izgrađeni.

Žitelji Vojvođanske za Novosti tvrde da je u postojećoj dokumentaciji njihova zgrada "slobodnostojeća", što znači da nijedna njena strana ne dodiruje susednu parcelu, a to, prema planu, ne bi trebalo da bude slučaj ni sa budućim objektom.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Radove na ovoj parceli firma Uzor promet počela je sredinom avgusta raščišćavanjem terena na kom su se nalazile stare udžerice i barake. Potom je prostor ogradila, a trenutno se pobijaju šipovi za buduću višespratnicu. Zgrada bi posle završetka trebalo da ima prizemlje, devet spratova i potkrovlje, ukupne bruto površine od 22.000 kvadrata.

Žitelji zgrade 11 tvrde da je Grad pre nekoliko godina, ovde info-tablom najavio uređenje parkića za mališane sa fontanom što se nikad nije dogodilo. A, nije realizovan ni kasniji plan da ovde nikne zgrada od šest spratova.

- Problemi su počeli kada se krajem jula pojavio referent firme Uzor promet doo koja je kupila susednu parcelu, sa građevinskom dozvolom - pričaju za Novosti stanari. - Tada je, dostavljajući rešenje preko predsednika stambene zajednice, najavio početak gradnje stambeno poslovnog objekta, uz obaveštenje da smo mi u obavezi da uklonemo sve, kako bi im omogućili, po planu ove firme, gradnju objekta "zid uz zid". - Poslali smo dopis građevinskoj inspekciji, koja je izašla na teren i utvrdila da postoji građevinska dozvola, ali nama iz broja 11 je rečeno da se za sve ostalo obratimo onima koji su je izdali. Posle toga smo se obraćali nadležnim institucijama, ali odgovor do danas nismo dobili.

Stanovi na ovoj lokaciji uzeti su na zajam 2010. godine u okviru programa "Hiljadu socijalno neprofitnih stanova", koje je projektovao i čiji je izvođač radova bio Grad Beograd, sa rokom otplate od 20 godina. Po dokumentaciji i upotrebnoj dozvoli zgrada se vodi u kategoriji "slobodnostojeći objekat"" što znači da ne dodiruje nijednu susednu parcelu. Svaka strana ima deo zemljišta građevinske parcele koji je ostao neiskorišćen, a po standardima i važećim propisima, to znači da niko ne može da gradi objekat uz postojeći.

- Moguće da se deo zemljišta, koji je pripadao našoj zgradi "spojio" sa onim pored, a vlasnik svih parcela na ovoj lokaciji je Grad Beograd - napominju oni. - Radovi koji se izvode ispod naših prozora i terasa odvijaju se noću i vikendom, nekada i do deset sati uveče. Potpuno će nam zakloniti svetlost, jer se prozor od kuhinja osam stanova nalazi na ovoj bočnoj strani. Takođe, pošto je ovo močvaran teren, bojimo se da ovolika zgrada tokom dalje gradnje ne ugrozi stabilnost našeg objekta.

Prema njihovim rečima, jasno su definisani propisi koji kažu da najmanje rastojanje između objekta koji se planira graditi i onog koji postoji je polovina visine, a minimum pet metara. U ovom slučaju, da bi se eliminisao taj osnov ono što je bilo van naše zgrade, pripojeno je parceli na kojoj planiraju da grade.

- On je sada praktično vlasnik poslednjeg milimetra zemlje do našeg zida, odnosno zgrade - kažu. - Po svim pravilnicima koji su važeći, oni su nas, kao zainteresovanu stranu, bili dužni da informišu, i mi bismo morali da učestvujemo u donošenju odluke i u izdavanju građevinske dozvole na ovoj strani, ali nas niko nije obavestio.

Jedan od dokumenata koji poseduju stanari zgrade 11 u Vojvođanskoj ulici pokazuje da je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove u lokacijskim uslovima "prevideo" njihovu zgradu, odnosno da je ona na papirima nepostojeća. Na mestu sadašnjeg objekta piše da se nalazi samo katastarska parcela, odnosno obična livada.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

ENERSET
ENERSET
NOVI BEOGRAD
www.enerset.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ujka Vasa 20.10.2020.
Bojler je odličnog kvaliteta. Vreme je da ...
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...