INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nekadašnja železnička stanica u Beogradu biće Muzej Nikole Tesle

13.02.2020. | eKapija

Rekonstruisana kompozicija dva grifona sa kartušom i grbom Kraljevine Srbije posle 75 godina vraćena je na zgradu železničke stanice, a ova istorijska zgrada biće ubuduće - Muzej Nikole Tesle.

- Već sredinom godine ovde ćemo imati novi trg na kome će se u sredini nalaziti spomenik Stefanu Nemanji i više od 300 novih stabala. Automobilski, autobuski i tramvajski saobraćaj će ići po obodima. Ovo će biti pešačka zona i moći ćemo svi da uživamo u ovom trgu, ali i u rekonstruisanoj stanici, koja će dobiti potpuno drugu namenu – rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Budući izgled Savskog trga (Izvor: Beobuild / MGSI / Fenwick Iribarren Architects)

Direkcija za imovinu Republike Srbije bila je investitor uređenja fasade i obnove železničke stanice, a za posao je bio zadužen Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Direktorka Zavoda Olivera Vučković rekla je da se na osnovu projekta ovog zavoda radi kompletna rekonstrukcija zgrade Železničke stanice. Dirkektor Direkcije Jovan Vorkapić istakao je da je zgrada železničke stanice spomenik kulture od posebnog značaja i podsetio da je izgrađena 1884. godine, u vreme kralja Milana Obrenovića.

– Vraćamo sve ornamente koje su, svojevremeno, tadašnje vlasti 1945. godine skinule sa ove zgrade. U pitanju su restauratorki radovi fasada, krova, svih ornamenata i stolarije. Istovremeno se radi i projekat unutrašnjeg uređenja zgrade koja će biti namenjena Muzeju Nikole Tesle, tako da će 3.200 kvadratnih metara biti posvećeno našem velikanu – naglasio je Vorkapić.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;