INFONET-468X60-BANNER

Užice usvojilo odluku o zabrani izgradnje malih hidroelektrana

06.02.2020. | B92

Na sednici Skupštine grada Užica doneta je odluka kojom se zabranjuje dalja izgradnja malih hidrocentrala na teritoriji grada Užica. Odluka važi do usvajanja Izmena i dopuna planske dokumentacije u delu koji se odnosi na pravila uređenja i građenja, kao i drugih uslova za izgradnju malih hidrocentrala.

- Izmenom planske dokumentacije zabraniće se izgradnja derivacionih-cevovodnih, a razmotriti mogućnost za izgradnju pribranskih malih hidroelektrana, čijom izgradnjom se ne bi ugrozio ekosistem i uslovi za navodnjavanje - rekao je za RINU gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Do ove odluke gradskog parlamenta stiglo se nakon dogovora koji je postignut između lokalne vlasti i Udruženja građana Užička odbrambena liga.

Ova privremena odluka biće detaljnije i dugoročnije konkretizovana usvajanjem novog Prostornog plana grada Užica, a koji će biti usaglašen sa republičkim, da se u zaštićenim i rizičnim prostorima ne dozvoli izgradnja minihidroelektrana.

Odlučeno je i da se fromira nezavisna stručna komisija koja će pripremiti predloge za izmenu Prostornog plana, a u cilju maksimalne zaštite vodotokova.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;