INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Od prošle godine srušeno 15 objekata podignutih bez građevinske dozvole

13.09.2019. | G. Novaković | Novosti

Zakon o planiranju i izgradnji, od stupanja na snagu početkom novembra prošle godine, do temelja je "srušio" 15 objekata podignutih bez građevinske dozvole. Osam je uklonjeno na inicijativu inspekcije, a sedam su, posle rešenja, uklonili samo investitori. Kako kažu iz Sekretarijata za inspekcijske poslove, na taj način oslobođeno je oko 15.000 kvadrata.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Bez obzira na to što rušenje ulazi u praksu, ima mnogo primera koji ilustruju da je kraj ovom poslu veoma daleko.

- Postupak uklanjanja objekata teče po planu i programu uklanjanja objekata - rekli su za Novosti iz Sekretarijata. - U praksi se često dešava da investitori odmah po zakazivanju uklanjanja objekta sami započnu i okončaju postupak rušenja. Po zahtevu investitora, Upravni sud može odložiti izvršenje konačnog upravnog akta do donošenja sudske odluke.

Iako za rušenje nelegalnih kvadrata postoje plan i program, čini se da u tu grupu ne spada i problematična buduća stambena zgrada na Vidikovcu. Krajem prošle godine objekat je počeo da niče nedaleko od trgovinskog lanca "Lidl", a sada je stigao do čak devetog sprata i izgleda da ni tu nije kraj zidanju. Kako kažu stanari ovog dela Rakovice, zgrada kao da je podignuta preko noći.

- Na ovom placu godinama nije bilo ničeg, a sada ćemo imati još komšija, pošto sam čuo da se stanovi već prodaju, i to po ceni od 800 evra po kvadratu - rekao je jedan stanara iz naselja Cerak vinogradi, koji je baš prekoputa buduće zgrade.

Prema svedočenju žitelja, donedavno je informativna tabla bila postavljena sa donje strane gradilišta i bila je nepotpuna. Sada je ona postavljena na zid između spratova, ali toliko je mala da niko ne može da pročita da li objekat ima građevinsku dozvolu i kada je predviđeno da se zgrada konačno završi.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;