INFONET-468X60-BANNER

"Turski tok" kroz Srbiju dobio dozvolu

17.05.2019. | Marijana Spasenov | Novosti

Izgradnja deonice „Turskog toka" kroz Srbiju, dugog 403 kilometra, konačno je počela. Bez pompe i ceremonijalnih presecanja crvene vrpce kapitalni projekat, koji bi našoj državi mogao da donese energetsku stabilnost i učvrsti njene geopolitičke pozicije, započeo je svoj život, a svi radovi trebalo bi da budu gotovi do 18. decembra.

Prema dostupnim podacima, izdate su dozvole za pripremne radove za deonice 1, 2 i 3. Ta tri dela unutrašnjeg gasnog sistema, koji se može nazvati i „Srpski tok", ukupno su dugačka 300 kilometara. Prva deonica rasprostire se od bugarske granice do Ćuprije, druga od Ćuprije do Dunava, a treća od Dunava do Zrenjanina. Četvrta deonica ide od Gospođinaca do Subotice.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Izdata je građevinska dozvola za deonicu tri i dva, a ovih dana, kako Novosti nezvanično saznaju, deonica jedan će dobiti građevinsko odobrenje. Eksproprijacija na deonicama 1,2,3 je urađena i trenutno je faza uklanjanja bespravno podignutih objekata na toj trasi. Krči se šuma, uklanjaju svi „divlji" objekti... priprema se teren za postavljanje cevi.

Inače, barže ovih dana neprekidno dopremaju kontejnere u luke Smederevo i Novi Sad. Prevoze ogromne cevi u koje bi lako i čovek mogao stati. U Šajkašu, Kovinu, Beloj Palanci, uveliko su u toku pripremni radovi. Bruje džinovski bageri, buldožeri... Ravna se teren, a pristižu i cevi. U Ćupriji i Zaječaru su već i mašine, spremne da krenu sa radovima na izgradnji prvih kilometara magistralnog gasovoda, koji bi trebalo da Srbiji obezbedi sigurno snabdevanje plavim energentom.

Kako Novosti nezvanično saznaju, sve pripreme rade srpske kompanije u saradnji sa Srbijagasom.

- Svi radnici ovde su zaposleni u našim firmama. Koliko znam stranaca na pripremnim radovima nema. Mi smo zaduženi za ravnanje terena, iskopavanje i zatrpavanje - priča jedan od radnika.

Na pojedinim mestima cevi su već i sastavljene. Zavarivanje je u toku. Nosilac posla je velika ruska kompanija, u saradnji sa Srbijagasom U tom delu izgradnje gasovodnog sistema, biće angažovane tri zapadnoevropske kompanije. I to iz Italije i Nemačke. Upravo ove kompanije biće glavni izvođači radova na podbušivanju Dunava i Tise, koje bi trebalo da počne ovih dana. Pripreme za prolaz kroz reke su već počele.

Sredstva za izgradnju nisu bila problem. Odlukama Vlade i Skupštine Srbije, dosada su izvršene tri dokapitalizacije. Srbijagas i Gasprom su uplatili po 15 miliona evra. Sledeća tranša je bila po 75 miliona evra. I nedavno je završena dokapitalizacija od po 70 miliona evra.

Za narednu godinu Gasprom najavljuje da će Kijevu prekinuti dotok energenata, što bi Srbiji, ali i celoj jugoistočnoj Evropi stvorilo veliki problem u obezbeđivanju gasa. Prošle godine je kompanija Gastrans u kojoj Srbijagas ima 49, a Gasprom 51 odsto vlasništva, podnela zahtev srpskoj Agenciji za energetiku za izgradnju gasovoda, kao deo izgradnje unutrašnjih transportnih kapaciteta u Srbiji. Agencija je u novembru preliminarno donela pozitivno rešenje u skladu sa srpskim Zakonom o energetici, koji je usklađen sa Trećim energetskim paketom Evropske energetske zajednice. Na njihovu adresu u Beču zahtev je poslat na mišljenje. Krajem februara je Energetska zajednica dala pozitivno mišljenje sa izvesnim brojem primedaba i zahteva.

Nakon toga je srpska agencija donela konačno pozitivno rešenje i odobrila da se gradi gasni interkonektor od srpsko-bugarske granice do granice sa Mađarskom. Odlučeno je po principu izuzeća. Naša agencija je prihvatila najveći broj primedaba koje je dala Energetska zajednica. Tako je Gastrans dobio „zeleno svetlo" da gradi gasovod kroz Srbiju. Trasu plavog energenta projektovao je italijansko-srpski konzorcijum „Sajpem - Srbijagas".

Kompanija Gastrans je raspisala aukcijsku prodaju kapaciteta gasovoda i sve je prodato. Zakupljeno je sto odsto, i to na 20 godina. Taj podatak govori o komercijalnosti ovog gasovoda i potrebama za gasom u Jugoistočnoj Evropi. Bez obzira na to što je ovo srpsko-ruski projekat, interesovanje zapadnoevropskih banaka za finansiranje je ogromno. Banke se gotovo utrkuju da daju kredite i to po najpovoljnijim uslovima.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;