INFONET-468X60-BANNER

"Prokop": Stanična zgrada od sledeće godine

20.12.2018. | Š. Marović | Novosti

Na Železničkoj stanici „Prokop" završeni su građevinski radovi na izgradnji prvog perona i dela betonske ploče, koja će biti osnov buduće stanične zgrade. Vrednost izvedenih radova iznosi 400 miliona dinara.

Radovi su trajali osam meseci, a finansirani su sredstvima koja su preostala iz faze 1 kredita Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj. Neimari su završili armirano-betonsku konstrukciju, temelje, stubove i grede prvog perona i ploče na koti 105, koja delimično natkriva prvi i drugi kolosek.

Potporni zid prema ustanovi „Rudo" je uklonjen, kao i tlo iza njega, ali je kosina dodatno osigurana zbog stabilnosti i sprečavanja urušavanja, a izrađen je privremeni pristupni put s platoa kod ove ustanove.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Osim građeviskih radova, urađena je hidroizolacija konstrukcije na ploči, kišna kanalizacija za odvod vode i drenaža duž kombinovane potporno oslonačke konstrukcije. Od elektro-radova izrađena je gromobranska instalacija sa uzemljenjem preko konstrukcije na koti 105.

Projektnu dokumentaciju uradio je Saobraćajni institut CIP, a izvođač radova bila je firma BAUWESEN.

U toku naredne godine očekuje se da Kuvajtski fond za arapski ekonomski razvoj odobri kreditna sredstva za fazu 2, gde bi se radila preostala dva segmenta ploče na koti 105, ali i počela izgradnja stanične zgrade.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;