INFONET-468X60-BANNER

Radovi na magistralnom toplovodu na konstrukciji mosta "Gazela" u završnoj fazi

27.08.2018. | Tanjug

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević je rekao da su radovi na magistralnom toplodalekovodu toplane „Novi Beograd" jedan od najvećih investicionih projekata Beogradskih elektrana.

- Novi toplovod je mnogo većeg kapaciteta i energetske efikasnosti - rekao je Nikodijević i dodao da će omogućiti toplotnu energiju za dva miliona metara kvadratnih sa druge strane obale.

Rok za završetak radova je 17. septembar, do sada je završeno 95 odsto posla na zameni toplovodne mreže koja ide ispod mosta „Gazela“ u dužini od 1.700 metara, a projekat je finansiran iz kredita Nemačke razvojne banke KfW od oko 420 miliona dinara.

- Postojeći toplovod koji smo zamenili bio je star više od 30 godina i nije ispunjavao standarde kakve danas zahtevamo kada radimo i investiramo u Beogradskim elektranama -  kaže Nikodijević.

Ističe da su brojni benefiti od tog projekta, među kojima su efikasnije grejanje za građane i veći broj krajnjih korisnika će moći da se priključi.

Kaže da će projekat omogućiti da se sa desne strane od auto-puta prema Prokopu, BIP-u, Senjaku i Partizanovom stadionu ugase postojeće kotlarnice na mazut i ugalj, što je, navodi, u skladu sa strategije da se do 2021. ugase sve kotlarnice u gradu, s ozbirom da su one ekološki neprihvatljive.

- Završetkom ovog magstralnog toplovoda moći ćemo da još cetiri centrale privežemo na jedan sistem, što će nam omogućiti da u trenutku kada imamo havarije i kvarove brže i efikasnije intervenišemo kako bi građani što manje osetili posledice tih havarija - navodi Nikodijević.

Naveo je da se projekat radi po strogim pravilima Nemačke razvojne banke KfW, te izrazio zadovoljstvo što su na tenderu, po strogim uslovima, pobedile domaće firme - konzorcijum od tri domaća izvođača.

Sa leve strane od „Gazele“ se nalazi gradilište „Beograda na vodi“, a Nikodijević kaže da će i taj projekat čija je izgradnja u punom jeku, moći da bude priključen na magistralni toplovod.

On je obišao radove na toplovodu na konstrukciji „Gazele“, gde radnici na visini od 15 do 20 metara iznad vode izvode radove.

Inače, reč je o komplikovanom zahvatu koji podrazumeva ne samo rad Beogradskih elektrana, nego koordinisano delovanje više i republičkih i gradskih ustanova.

Marko Terzić, odgovorni izvođač za mašinske radove iz firme Synergy Tech, koja je jedna od podizvođača, objasnio je nedavno da su radovi izvođeni na zameni toplovoda od Savske ulice do novobeogradske strane „Gazela“, ispod konstrukcije mosta.

Za tu deonicu kaže da je izuzetno komplikovana, jer ima i deo iznad reke Save i deo koji se ukršta sa gradilištem „Beograda na vodi“, te da je uz pomoć platformi urađena demontaža i montaža novog toplovoda.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;