Fasade i krovovi u novom ruhu u Novom Sadu

30.05.2018. | Z. Grumić | Novosti

Pod nadzorom stručnjaka Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada ovih dana kreće obnova fasada i krovova još 11 zgrada u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, a uskoro počinje i rekonstrukcija nekoliko objekata u novosadskom starom gradskom jezgru.

- U okviru obnove podgrađa, koja je počela pre godinu dana, počinjemo petu i šestu fazu radova u kojoj će biti rekonstrusani krovovi i fasade na jedanaest zgrada u Štrosmajerovoj ulici, koja će tako biti kompletno urađena - kaže, za Novosti, direktor ZZSK Siniša Jokić.

Napominjući da majstori trenutno dovršavaju obnavljanje spoljašnjeg izgleda nekoliko ranije započetih zgrada u Beogradskoj, kao i radove u Ulici prote Mihaldžića, Jokić je istakao da će u predviđenom roku biti rekonstruisani krovovi u čitavom podgrađu Tvrđave.

- Za planirane ovogodišnje radove Vlada Srbije i Grad Novi Sad obezbedili su 150 miliona dinara, što je za 50 odsto veći iznos od lanjskog za te namene.

Tih dodatnih 50 miliona dinara, kako je precizirao, namenjeno je za obnovu fasada u istorijskom jezgru Novog Sada, u prvom redu zgrada u Dunavskoj ulici i još nekih u centru grada.

- Počinjemo od zgrade koju Novosađani u žargonu nazivaju „Pepeljuga", koja se nalazi pored hotela „Vojvodina", na uglu između Trga slobode i Ulice Modene.

Reč je o poslovno-stambenom objektu čiji spoljni izgled poprilično narušava izgled strogog gradskog centra i odavno je bio „zreo" za ulepšavanje.

Doterivanje starih, arhitektonski vrednih objekata gradskog jezgra, biće nastavljeno prema planu i na Bulevaru Mihajla Pupina i u Pionirskoj ulici, preko puta Pokrajinske vlade, a skele će se uskoro naći i na nekadašnjoj kući Mileve Marić Ajnštajn u Kisačkoj ulici, koja je takođe objekat pod zaštitom.

Veliko građevinsko i konzervatorsko osvežavanje objekata iz 18. veka u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, kao i zgrada u starom gradskom jezgru, važan je deo temeljnih priprema Novog Sada za 2021. godinu u kojoj će grad biti Evropska prestonica kulture.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...