Vidljivi prvi pomaci u izgradnji mosta Čiovo

29.03.2018. | Krešimir Žabec | Jutarnji

Na gradilištu mosta Čiovo započelo je postavljenje prvih čeličnih rasponskih sklopova na stubovima mosta. Sklopovi se postavljaju uz pomoć brodskih dizalica s morske strane. Ovo su prvi vidljivi pomaci u izgradnji ovog mosta nakon što su u novembru prošle godine radove preuzele firme Strabag i Preduzeće za ceste Split, te će dovršiti most za 119,8 miliona kuna bez PDV-a.

Kada su novi izvođači preuzeli posao, na gradilištu su zatekli nedovršene čelične rasponske sklopove koji su odvezeni u Brodosplit gde su montirani u 40-metarske čelične elemente čija je montaža sada započela. No, do samog završetka posla i otvaranja mosta za saobraćaj je još puno posla i vremena. Prema neslužbenim informacijama u Strabagu smatraju kako bi most mogao biti završen 15. jula. To znači da je rok za završetak radova pomeren s prvotnobitno planiranog 1. jula. No, nakon preuzimanja gradilišta deo dragocjenog vremena je potrošen oko regulisanja vlasništva nad baržom i dizalicom koje su novi izvođači zatekli na gradilištu. Tako da je i iz tih razloga došlo do zastoja u radovima. Osim samog mosta obavljaju se i radovi na spojnim i prilaznim putevima mostu, a kopnene i ostrvske strane koji su daleko napredovali.

Reč je pokretnom grednom mostu s čeličnom konstrukcijom. Ukupna dužina mosta je 546,34 metra, a pristupnih puteva 1271 metar. Širina plovnog puta je 25 metara. Cena izgradnje mosta doseže 207 miliona kuna, od čega je 176,7 miiliona kuna ili 85 odsto iz EU fondova.

Za gradnju mosta potrebno je 3000 tona čelika, a naručen je od makedonske firme Iskra koja je kasnila s isporukom i na kraju propala pa je već tu počeo propadati i projekat. Danas je čelik u splitskom Brodosplitu, gde se priprema za montažu na most.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


TECE
TECE
ZAGREB
www.tece.hr

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

PLOTING
PLOTING
BEOGRAD-BORČA
www.ploting.rs

ENERSET
ENERSET
NOVI BEOGRAD
www.enerset.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...