Vijadukt i nad Autokomandom

29.03.2018. | M.T.Kovačević | Novosti

Unutrašnji magistralni poluprsten (UMP), koji će spojiti Most na Adi i auto-put ka Nišu, pored Topčiderskog tunela, imaće i vijadukt. Nadvožnjak, sa četiri trake, zidaće se tačno iznad kružnog toka na Autokomandi. Projekat obuhvata površinu od 50 hektara, a saobraćajnica će se protezati oko 2,5 kilometara.

Posle probijanja Topčiderskog tunela, iz pravca Ulice dr Milutina Ivkovića, trasa UMP nastavljaće se vijaduktom iznad kružnog toka na Autokomandi i dalje, prateći pravac Tabanovačke i Kumodraške ulice, nastavljati do ukrštanja sa auto-putem. Na novom odvajanju za Kumodrašku ulicu biće izgrađen denivelisan prelaz sa podvožnjakom za vozila koja se kreću Kumodraškom ulicom ka Autokomandi. Glavni pravac magistrale nastavlja do ukraštanja sa auto-putem, gde će ulivanje biti regulisano rampama i jednim vijaduktom za vozila koja sa auto-puta pristupaju UMP u pravcu ka Autokomandi. Dodatno, planira se proširivanje petlje kod Dušanovačkog mosta, širenje samog mosta i pristupnih saobraćajnica.

Slika. Beograd - Autokomanda (preuzeto sa www.pixabay.com)

Ova sekcija UMP i njena izgradnja usko su vezane za projekat Topčiderskog tunela, a nakon prošlogodišnjeg usvajanja idejnog rešenja, pristupilo se izradi Plana detaljne regulacije za ovaj deo Voždovca.

Posao pripreme dokumentacije vodi Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, plan detaljne regulacije izrađuje Urbanistički zavod Beograda. Prema proračunima, ukoliko bi se danas gradio UMP, cena sa Topčiderskim tunelom bila bi oko 130 miliona evra. Eksproprijacija zemljišta na ovoj deonici koštala bi više od 30 miliona evra.

- UMP je jedan od najznačajnijih projekata Grada za rasterećenje saobraćaja - za Novosti kaže Milutin Folić, gradski urbanista. - Tunelom nećemo opteretiti Topčider, a nadzemnom saobraćajnicom povezaćemo Most na Adi sa Šumicama. Od Ustaničke UMP se pretvara u široki gradski bulevar koji će integrisati ostale saobraćajnice. Ići će preko Bulevara kralja Aleksandra, Dimitrija Tucovića, oko Novog groblja do Pančevačkog mosta.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...