INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Brana Stubo-Rovni u završnoj fazi posle 30 godina gradnje

26.01.2018. | Glas zapadne Srbije

Gotovo tri decenije nakon početka radova, projekat brane i akumulacije, na reci Jablanici nadomak Valjeva najzad je u završnoj fazi. U izgradnju ove brane država je do sada uložila 80 miliona evra a za kompletan završetak potrebno je još 20, pa se zbog toga smatra jednim od većih infrastrukturnih projekata zapadne Srbije.

- Do sada je u sistem uloženo preko 80 miliona evra i za sada je izgrađeno negde oko 90 posto čitavog sistema. Republika Srbija je obezbedila 80 posto novca dok je jedan deo sredstava oko 6,7 miliona evra obezbedila komisija EU i taj novac je namenski upotrebljen za izgradnju cevovoda Valjevo - Slovac - kazao je za Glas zapadne Srbije vd direktor JP Kolubara Zoran Mitrović.

On je istakao da je za kompletan završetak potrebno još 20 miliona evra i da će u narednom periodu dobiti znatna finansijska sredstva od Kancelarije za javna ulaganja i to 4, 5 miliona evra za izgradnju cevovoda u dužini od osam kilometara koji se nalazi na deonici Paklje - Pećine gde se nalazi postrojenje za preradu vode.

Prema njegovim rečima potpuno su završene brana i akumulacija „Stubo - Rovni” a objekat se nalazi u fazi tehničkog prijema i probnog rada koji traje od avgusta 2017. godine do avgusta meseca 2018.

- Nakon tog perioda će uslediti prijem i izdavanje dozvola za rad, jezero je potpuno spremno, kompletna hidro - mašinska i elektro oprema takođe, kao i automatika su ispravne i rade, a jezero je puno vode - rekao je Mitrović.

Do sada je u potpunosti urađena brana i deo magistralnih cevovoda koji od brane „Stubo - Rovni” idu ka Valjevu i treba da produže ka Lazarevcu, Ubu, Lajkovcu i Mionici.

Osim kvalitetnog snabdevanja ova brana je od velikog značaja kada je odbrana od poplava u pitanju na čitavom slivu reke Kolubare.

Za grad Valjevo brana „Stubo - Rovni” je od velikog značaja kako za vodosnabdevanje tako i u odbrani od poplava. Prema rečima gradonačelnika Valjeva dr Slobodana Gvozdenovića ove godine iz gradskog budžeta za gradnju vodovoda do sela Stubo i Rovni izdvojeno je po 40 miliona dinara.

- Predvideli smo isto tako sredstva za gradnju vodovoda iz sistema Stubo - Rovni za selo Divci to je još 20 miliona. Predviđena je izrada projektne dokumentacije za ta poddivčibarska sela koja imaju velikih problema u sušnom periodu sa vodosnabdevanjem i za to smo predvideli još 10 miliona i 20 miliona za izradu vodovoda do sela Jovanje koje je neposredno ispod brane - kaže gradonačelnik.

Gvozdenović je naglasio da je šest miliona opredeljeno za izradu projekta za novu fabriku vode čiju će gradnju finansirati država u toku sledeće budžetske godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;