INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Smernice za razvoj grada Leskovca

15.01.2018. | I.Mitić | Novosti

Leskovčani će tokom ove godine planovima generalne regulacije „pokriti" sva veća naseljena mesta. Posle Pečenjevca, Grdelice i Brestovca, u proceduri je izrada akata za Predejane i Vučje.

Kada budu doneti planovi generalne regulacije za Predejane i Vučje, na području Leskovca više neće biti većeg naseljenog mesta koje nije planski definisano, pa će se steći uslovi za dalje infrastrukturno opremanje i razvoj grada. Pritom, pomenuti planovi su važni i zbog ozakonjenja nelegalnih objekata, te izdavanje građevinskih dozvola.

Leskovac je, inače - za nešto više od tri godine - doneo čak 22 plana generalne regulacije i tako u centralnom registru planskih dokumenata Republike Srbije dospeo na deseto mesto po broju usvojenih i evidentiranih ovih akata.

Pored Prostornog plana, koji je dokument višeg reda, grad na Veternici ima i Generalni urbanistički plan (GUP), na čijem je području doneo 19 planova generalne regulacije, te veliki broj detaljnih urbanističkih planova i urbanističkih projekata kojima je predviđena razrada pojedinih gradskih celina. Planove generalne regulacije su dobila i veća naseljena mesta: Pečenjevce, Grdelica i Brestovac, a zakonska procedura za Predejane i Vučje je još u toku i očekuje se da i ona bude okončana tokom nekoliko narednih meseci.

Planovi su „živa materija" koja bi trebalo da prati potrebe građana - u pogledu lične izgradnje - ali i uređenje infrastrukture i privredni razvoj. Zbog toga nije retkost da inicijativa za donošenje planova, posebno nižeg reda, potiče od građana koji žele da grade...

- U postupku je omogućeno i učešće pojedinaca koji mogu da daju svoje predloge i sugestije na predloženo plansko rešenje, a neophodna je i saradnja sa javno-komunalnim preduzećima i drugim institucijama, kako bi se pribavili uslovi odnosno saglasnosti na nacrt planskog dokumenta - objašnjava Jasminka Milenković i dodaje da su svi doneti planovi dostupni posredstvom interneta i bez naknade.

DA bi jedan plan bio donet potrebno je bar nekoliko meseci. Jer, procedura podrazumeva najmanje četiri sednice Komisije za planove, objavljivanje ranog javnog uvida od 15 i javnog uvida od 30 dana, te sednicu Gradskog veća, odnosno Skupštine grada.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;