INFONET-468X60-BANNER

Gradi se hotel na Donjem Dorćolu

03.11.2017. | Beobuild

Beograd će za dve godine dobiti još jedan hotel, a pripremni radovi za izgradnju počeli su ovih dana. Novi gradski hotel nalaziće se na uglu Ulice cara Uroša, Dračke i Solunske na Dorćolu, nedaleko od nekadašnje fabrike „Beko“ i sportskog centra „Milan Gale Muškatirović”. Investiciju realizuje domaća kompanija Mona, čuveni proizvođač kožne galanterije koji već nekoliko godina uspešno radi i u hotelijerstvu. Projekat podrazumeva formiranje kompleksa rekonstrukcijom i prenamenom postojećih objekata na parceli, uz dogradnju 13-spratne kule i pripadajuće podzemne garaže. Planirano je da hotel ima ukupno 157 soba srednje kategorije, sa 48 parking mesta u podzemnoj garaži i još 6 mesta na otvorenom u okviru parcele.

Budući izgled hotela

Postojeći objekti na parceli izgrađeni su početkom 20-og veka i predstvaljaju zaštićene objekte industrijskog nasleđa. Osnovna zgrada je izgrađena 1910, čije je nadziđivanje nastavljeno 1922. godine dogradnjom tri sprata i manjih objekata u dvorištu. Projektovana je kao fabrika za poznato ime tog vremena - „Kosta Šonda”, prvog srpskog proizvođača konditorija, kakao proizvoda i čokolade, osnovanog davne 1902. godine. Objekti nekadašnje fabrike su u vlasništvu kompanije Mona, koja je 2002. obavila temeljnu rekonstrukciju objekta, prilagođavajući je za potrebe svoje proizvodnje uz pripadajući kancelarijski i skladišni prostor. Ovim projektom biće izvršena prenamena ovih objekata u hotelski prostor sa obavezom čuvanja autentičnog izgleda fasade objekata pod zaštitom.

Ukupna bruto površina kompleksa je skoro 18.000 kvadrata, od čega oko 5.700 otpada na površinu postojećih objekata. Ostatak će biti u novoizgrađenom objektu na slobodnom delu parcele, čija visina od 50 metara (2Po+Pr+13) treba da doprinese ekskluzivnosti objekta, kao i formiranje unutrašnjeg platoa sa atraktivnim parternim uređenjem. Objekat je planirano da na zadnjem spratu kule ima svečanu dvoranu za organizaciju konferencija, prijema, venčanja i sličnih događaja. Glavni ulaz u hotel biće omogućen preko hotelskog platoa na uglu Solunske i Dračke ulice, dok će kao „svečani" biti zadržan i ulaz iz Ulice cara Uroša.

Kada se završi hotel bi trebalo da nosi 3 zvezdice, pokrivajući modernim objektom solidnih kapaciteta vrlo deficitarnu kategoriju smeštaja u Beogradu. Vrednost građevinskih radova na hotelu procenjena je na 13 miliona evra, a rok za završetak je april 2020.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;