INFONET-468X60-BANNER

Četiri nova naselja Beograda

03.08.2017. | Miroslava Brkić | Blic

Beograd bi u narednoj deceniji mogao da dobije čak četiri nova naselja: svima dobro poznati Beograd na vodi, sa druge strane Save Blok 18, i još dva na Adi Huji i u Makiškom polju.

- Imamo četiri velika područja koja će se u narednom periodu planski razvijati. Radi se o područjima koja se nalaze unutar gabarita grada, čime postižemo da se Beograd više ne širi van svojih prirodnih granica - objasnio je glavni gradski arhitekta Milutin Folić.

Da se radi o ozbiljnim projektima svedoči i podatak da bi prva linija metroa trebalo upravo da poveže dva od ovih naselja - Makiško polje i Adu Huju.

1. BEOGRAD NA VODI


Beograd na vodi

Definitivno najatraktivniji i svima najpoznatiji projekat. Razvijaće se kroz faze, obuhvata prostor od Gazele pa do Brankovog mosta u dužini, a do Karađorđeve i Savske ulice po širini. Pored luksuznih stambenih kompleksa, u njemu će se nalaziti i tržni centar, hotel, kula visoka 168 metara, ugostiteljski objekti, ali i veliko šetalište koje će se povezati ovaj deo prestonice sa Adom Ciganlijom.

2. BLOK 18


Jedna od ideja za Blok 18

Zamišljen je kao još jedan Beograd na vodi, ali s druge, novobeogradske strane Save, takođe na potezu od Starog savskog mosta do Gazele, a u dubinu do Ulice Milentija Popovića, Sava centra, Geneksovih apartmana... Na prostoru od 48,6 hektara planirana je gradnja stambeno-poslovnog kompleksa, Nacionalna galerija, trg sa zgradom opere, kao i šetalište skoro identično onom na Savskoj promenadi. Na ovom delu trenutno se nalazi oko 500 porodičnih kuća i radionica.

3. ADA HUJA

Na Adi Huji je najavljena gradnja modernog stambeno-komercijalnog kompleks, a veći deo tog dunavskog poluostrva biće izletište sa sportskim terenima i uređenim zelenim površinama. Predviđeno je izmeštanje industrijske zone, a na njemu bi možda mogli da se grade i visoki objekti.

- Područje od preko 100 hektara uz reku je jedan od najvećih potencijala grada - rekao je svojevremeno Folić.

Palilulsko priobalje proteže se od Pančevačkog mosta pa sve do Višnjice.

4. MAKIŠKO POLJE


Izabrano arhitektonsko-urbanističko rešenje za Makiško polje

Teritorijalno bi bilo najveće od ova četiri, na čak 680 hektara, od Čukaričke padine na jednoj strani pa skoro sve do Železnika. U delu bližem centru, kod Čukaričke petlje, nalazio bi se stambeno-poslovni kompleks, a u onom daljem, kod ranžirne stanice, privredna zona sa magacinima. U planu je da naselje bude podeljeno po blokovima, a postoji mogućnost da se tu gradi i novi fudbalski Nacionalni stadion.

PLANOVI ZA LEVU OBALU BEOGRADA

Prethodna gradska vlast je najavljivala projekat “Treći Beograd” koji je trebalo da obuhvata nova naselja na levoj obali Dunava, u blizini novoizgrađenog Pupinovog mosta. Ipak, za sada se sve svelo na građenje socijalnih stanova u Ovči, što bi moglo da bude promenjeno kada u blizini počne da niče najavljena nova Luka Beograd.

NA MESTU KASARNE 1.700 STANOVA

Prvo novo naselje, Zemunske kapije, istina ne toliko veliko kao ono što se planira na Makiškom polju, trebalo bi da nikne na prostoru bivše kasarne “Aleksa Dundić”. Gradnja je već počela, a kako najavljuju iz Građevinske direkcije Srbije, na šest hektara nalaziće se 1.700 stanova, od garsonjera do četvorosobnih.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;