INFONET-468X60-BANNER

Kasni primena Zakona o stanovanju

21.04.2017. | Mladen Savatović | RTV

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada koji je stupio na snagu početkom ove godine još uvek se ne primenjuje. Propratne uredbe koje prate taj zakon ne postoje, što otežava poslovanje firmama koje se bave pružanjem usluga profesionalnih upravnika. Zakon koji se odnosi na stambenu politiku i održavanje stambenih jedinica trebalo je da počne s primenom od 1. marta.

Prema rečima vlasnika firme Maior Domus Radovana Oreščanina kašnjenje je uzrokovano mnogim preprekama.

- Za sada je nemoguće primeniti ovaj zakon iz razloga što ne postoje još uvek registar stambenih zajednica, registar profesionalnih upranika, još uvek ne postoji ispit za licenciranje profesionalnih upranika, u okviru Privredne komore Srbije, što je opet predviđeno zakonom, tako da je za sada i nemoguće primeniti sam zakon - kaže Oreščanin.

Izostanak primene zakona zainteresovao je i same stanare, na koje se taj zakon najvećim delom odnosi. Profesionalni predsednik Skupštine stanara Dane Basta nastoji da im odgovori na pitanja, ali ni sam nema sve informacije.

- Stanari se u principu dosta interesuju, i onda mi imamo mali problem kako da im objasnimo i da im kažemo šta će se u suštini desiti. Pošto očekujemo tu primenu negde, ovaj, trebala je da krene sad u januaru ove godine, još uvek se to ne primenjuje, tako da mi u principu radimo isto - kaže.

U firmama koje se profesionalno bave skupštinama stanara skreću pažnju na JKP Informatika koja je počela da primenjuje novi zakon kombinujući ga sa zakonom iz devedesetih. Tim potezom, kako kažu, otežavaju posao sličnim firmama.

- Imamo jednu apsurdnu situaciju da se primenjuje zakon usvojen pre par meseci, koji zahteva jednostavno uredbu, koja će bliže određivati pojedine segmente tog zakona i vidove održavanje, gde se Informatika dosetila da koristi staru uredbu iz 1991 - kaže Oreščanin.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;