INFONET-468X60-BANNER

Ruski milijarder kupio Preduzeće za puteve "Beograd"

24.03.2017. | Tanjug

Austrijska kompanija "Štrabag", čiji je suvlasnik ruski tajkun Oleg Deripaska, kupila je za 520 miliona dinara Preduzeće za puteve "Beograd", koje je oduzeto biznismenu Milu Đuraškoviću i stavljeno na spisak preduzeća u restrukturiranju, pišu beogradske "Novosti".

Na javni poziv Agencije za licenciranje stečajnih upravnika javilo se deset zainteresovanih, ali su samo tri kompanije uplatile i depozit - pored "Štrabaga", u trku za beogradske putare ušli su još i PZP "Požarevac" i "Kopernikus".

I pored tri zainteresovana kupca, Preduzeću za puteve "Beograd" nije značajno skočila cena, pa su Austrijanci firmu kupili za 520 miliona dinara, odnosno za 14 miliona više od početne cene.

PZP "Beograd" je, navodi beogradski dnevnik, jedna od bivših firmi Mila Đuraškovića, vlasnika "Nibens grupe", koji je osuđen zbog malverzacija i utaje poreza, a pred kraj 2011. godine vraćena je državi i stavljena na spisak preduzeća u restrukturiranju.

"Štrabag", inače, već poseduje nekoliko srpskih putarskih preduzeća - "Vojvodinaput" iz Pančeva, "Puteve Čačak" i PZP "Zaječar".

"Novosti" navode činjenicu da je "Štrabag" neposredno posle kupovine tri putarska preduzeća u Pančevu, Čačku i Zaječaru otpustio 60 odsto zaposlenih, napominjući da je u PZP "Beograd" trenutno angažovano 310 radnika po ugovoru o delu.

Kompanija "Štrabag" u Srbiji gradi i prvu robnu kuću "Ikea", kao i pristupne saobraćajnice do "Prokopa", a angažovana je i na još nekoliko važnih infrastrukturnih projekata, dodaju "Novosti".

Reč je o jednoj od vodećih kompanija za izgradnju puteva u srednjoj i istočnoj Evropi, a jedan od tri najveća vlasnika "Štrabaga" je ruski oligarh Oleg Deripaska, odnosno njegova firma "Rasperia trading", navodi beogradski list.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;