INFONET-468X60-BANNER

Počela izgradnja legata akademika Nikole Koke Jankovića u Kragujevcu

08.03.2017. | eKapija

Kragujevac će uskoro postati bogatiji za još jednu instituciju od nacionalnog značaja. Reč je o legatu najznačajnijeg srpskog vajara Nikole Koke Jankovića, rođenog Kragujevčanina, profesora beogradskog Univerziteta i redovnog člana SANU, počasnog doktora Univerziteta u Kragujevcu.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Grada Kragujevca, legat će se nalaziti u blizini Rektorata kragujevačkog Univerziteta, a radovi započeti krajem februara trebalo bi da budu okončani u avgustu 2017. godine. Sredstva za izgradnju legata obezbedili su grad Kragujevac i Ministarstvo privrede Republike Srbije.

Inače, akademik Nikola Koka Janković je u martu 2012. godine, u želji da ostavi spomen svom rodnom gradu, poklonio svoja vajarska dela, umetničke i druge predmete iz svoje zbirke Univerzitetu u Kragujevcu i gradu Kragujevcu, pod uslovom da se za ove namene izgradi poseban objekat u kampusu Univerziteta.

Idejni projekat, po želji darodavca, uradio je arhitekta Zoran Gagić. U galerijskom prostoru biće postavljena dela akademika Jankovića, a u sklopu legata previđen je prostor za depo kao i za Centar za naučno–istraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu.

Radove izvodi preduzeće OBI iz Kragujevca, izabrano kao najpovoljniji izvođač javnom nabavkom koju je sprovelo Ministarstvo privrede.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ATM
ATM
SUBOTICA

BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;