Godišnje se u Srbiji ukrade kilometar auto-puta

17.11.2016. | Novosti

Godišnje se u Srbiji sa puteva i auto-puteva ukrade oko milion evra signalizacije, radnih tabli i obaveštenja što je dovoljno da se izgradi jedan kilometar auto-puta, upozoravaju putari navodeći da se krade sve - od kamena, rizle, do soli za posipanje.

Rukovodilac Putne mreže Puteva Srbije Zoran Stojsavljević rekao je da se bukvalno sve krade što se može poneti, od putne signalizacije, putne galanterije, do opreme na putevima. On je ukazao da je to problem koji traje duži niz godina za koji očigledno nema adekvatnog rešenja.

- Podnosili smo krivične prijave i prijave nadležnim organima, saobraćajno-putnoj inspekciji, upravi saobraćajne policije, neki su individualni slučajevi rešavani, ali u većini nije došlo do rešenja - naveo je Stojsavljević.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Na novom auto-putu od Ljiga do Preljine, za desetak dana od kada je otvoren za saobraćaj, ukradeno je dva kilometra zaštitne ograde.

Da bi se skinula ta dva kilometra ograde potreban je jedan šleper žice da se natovari i odnese, a da bi se postavila dva kilometra žičanog pletiva koje je odneto, potrebno je četiri radna dana za jednu dobro uigranu ekipu, rekao je Stojsavljević.

On je podsetio da je kada je novosadski auto-put pušten u opticaj na teritoriji Vrbasa preko noći nestalo dva i po kilometra žice, tako što su je zakačili traktorom i odvukli u polje, zarolali i odvezli. Na obilaznici oko Beograda, na deonici Batajnica–Dobanovci svi natputnjaci su goli, sve je odneto - elasto-odbojna ograda, mostovska ograda i pešačka ograda.

Stojsavljević upozorava da sve ovo što se dešava na putevima direktno ugrožava bezbednost saobraćaja, odnosno ugroženi su ljudski životi a ko ugrozi život, to je teško krivično delo i za to mora da odgovora.

- Mi godišnje damo više od milion evra samo za zamenu oštećene signalizacije, milion i po evra dajemo za putnu galanteriju, poput žičanog pletiva, stubova, ograde na mostovima - istakao je Stojsavljević.

Rukovodilac Putne mreže Puteva Srbije apelovao je na građane da učestvuju u čuvanju opreme i prijave vandale koji to rade.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...